Ulf Kristersson: "Inget nytt över huvud taget"

Boel Holm/TT

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-11-30

Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat sin regering – som får blandat mottagande hos oppositionen.

”Tio månader av handlingsförlamning”, väntar nu enligt KD-ledaren Ebba Busch medan Centerns Annie Lööf är redo för samarbete.

Centerledaren Annie Lööf tycker att statsminister Magdalena Anderssons regeringsförklaring var välavvägd och ett bra underlag för fortsatta samtal med flera partier i riksdagen.

– Men jag skulle gärna ha hört mer om företagande och landsbygd, säger Lööf till TT.

– Vi har tolererat regeringen och är beredda att samarbeta och förhandla med både regeringen och med andra partier.

Eftersom regeringsförklaringen ska peka ut vad regeringen ska göra de närmaste månaderna tycker Lööf att det var positivt att flera lagförslag som ligger C varmt om hjärtat fanns med, som stärkt äganderätt i skogen, strandskyddsregler och förändrad arbetsrätt.

– När Andersson lyfter fram gängkriminaliteten öppnar hon dörren till samarbete med både Moderaterna men också med Centerpartiet.

Lööf säger att hon knappt har hunnit smälta namnen på de nya ministrarna.

– Det var många nya namn och många oväntade namn, som Karl-Petter Thorwaldsson som ny näringsminister och Mikael Damberg som ny finansminister.

”Inget nytt”

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar regeringsförklaringen ”väldigt mager”

– Det är nästan inget nytt över huvud taget. Ska man vända på alla stenar måste man ju hitta något under stenarna också – det var det inte här. Det var lite nya utredningar, lite mer retorik, men inget nytt.

En av få punkter som Kristersson tycker är bra är att krishanteringen flyttas till statsrådsberedningen.

– Vi har ju krävt det sedan den dagen som Stefan Löfven flyttade den från statsrådsberedningen.

Kristersson har inte mycket att säga om ministerlistan

– Jag tror inte att enskilda namn har någon större betydelse, utan det är regeringens samlade politik som kommer att avgöra vad den här regeringen får gjort.

”Läckande hink”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är också kritisk.

– Det tycks bli ytterligare tio månader av handlingsförlamning, säger Busch som är förvånad över att Magdalena Andersson pekar på ytterligare statsbidrag.

– Svensk välfärd är som en läckande hink!

Busch är också skeptisk till att gå från överskottsmål till balansmål.

– Vi har ett bättre läge nu, men här behöver man gå otroligt försiktigt fram, säger hon.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, tycker att regeringsförklaringen i stora delar var mycket bra.

– Men nu gäller det att leva efter den. Att alla som kan jobba ska jobba är en åsikt som Liberalerna har haft i hundra år.

Pehrson saknar däremot skolfrågorna.

– Jag tycker att det var för tunt om vad som ska göras för att komma till rätta med kunskapstappen. Vägen till frihet, framtidstro och livschanser för alla människor börjar i skolan.

Saknar mycket

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tycker att det är positivt att Andersson lyfte en höjning av pensionerna och sjukförsäkringen, men i övrigt tycker hon att det var en svag regeringsförklaring.

– Hon svarar inte på de frågor som människor har. Hur får vi en stark och jämlik skola? Hur gör vi med de höga elpriserna? Tryggheten på jobben för Sveriges löntagare saknas. De klassiska frågorna som ett arbetarparti behöver ta upp saknas.

Ministerlistan innehåller inga stora överraskningar, enligt Dadgostar.

– De kommer att behöva mycket hjälp för att få igenom sina förslag i riksdagen och Vänsterpartiet sträcker nu ut en hand. Vi behöver mer samarbete.

Följ ämnen i artikeln