Juholt till svenskar i Sydafrika: Åk hem

Tomas Lauffs/TT

Publicerad 2021-11-28

Håkan Juholt uppmanar svenskar på semester i Sydafrika att lämna landet.

Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt uppmanar alla svenskar som befinner sig i Sydafrika på semester att snarast möjligt ta sig därifrån.

– Det finns ingen anledning att stanna kvar för att se vad som kommer att hända.

Fler och fler länder ansluter sig till skaran som begränsar inkommande flyg från södra Afrika efter larmen den nya virusvarianten omikron. Även EU har stoppat flyg, vilket innebär att även Sverige omfattas indirekt.

Det går däremot inga direktflyg mellan södra Afrika och Sverige, vilket gör att svenskar i begrepp att resa hem från Sydafrika är utlämnade till bestämmelserna i landet de mellanlandar i, eller flygbolagets regler.

– Vi uppmanar alla att boka om så snart som möjligt så att man inte blir strandsatt. Har man en hemresa om fjorton dagar: Se till att boka om den så fort som möjligt, vi vet inte hur läget är om fjorton dagar, säger Håkan Juholt och tillägger:

– Det är den resande som är ansvarig att boka om sina flyg. Det finns inga som helst planer på att arrangera hemresor. Budskapet är mycket tydligt: Har du rest hit på semester, gör vad du kan för att återvända till Sverige så snart som möjligt.

”Ingen reseavrådan”

Juholt är dock mycket tydligt med att det inte handlar om någon formell reseavrådan från utrikesdepartementet. Uppmaningen att snarast ta sig hem utgår inte från hälsoläget, utan från risken att bli strandad om flygen slutar lyfta.

– Därför måste man kontakta den researrangör man valt, för att ta reda på vad som gäller.

En av dem som hamnat i kläm är svensken Gustav Hallén. Efter att ha vinkat av sin kompis vid flygplatsen dagen innan möttes han nästa dag av inställda avgångar. Han befinner sig i Sydafrika på tjänsteresa och var även på plats i landet när pandemin bröt ut. För honom blev det tydligt hur mycket snabbare världen agerat den här gången.

– Nu gick det bara på några timmar. Man hade liksom inte ens en chans, berättar Gustav Hallén för SVT Nyheter.

4 000 svenskar

Svenska utrikesdepartementet uppskattar antalet svenskar i södra Afrika till cirka 4 000, varav de flesta befinner sig i Sydafrika. Men enligt Håkan Juholt har det inte varit något jättetryck på ambassaden. Under helgen har ett tjugotal svenskar hört av sig.

– Man känner sig orolig för vad som gäller. Jag upplever läget som lugnt och de flesta har nog sin hemresa under kontroll.

Några delegationer som varit planerade för veckan har ställts in, men i övrigt har Juholt ingen lägesbild klar över semesterresenärer på väg ner.

Kärvt läge

Antalet nyupptäckta smittfall i Sydafrika gick mellan torsdagen och fredagen från 300 till 3 000. Det är inte bekräftat hur många av dem som bär på den nya varianten.

– Vi ser en rakt uppåtgående smittkurva nu, säger Juholt.

Pandemin har slagit oerhört hårt mot den sydafrikanska ekonomin. Arbetslösheten är enligt Juholt uppåt femtio procent och sju av tio unga är går sysslolösa. Många är beroende av turistnäringen som utgör en viktig motor i ekonomin.

– Det finns ilska och uppgivenhet över att Sydafrika pekas ut som ett problem. Verkligheten är den att här har man oerhört omfattande testning och skickliga virologer och forskare, efter hanteringen av hiv-epidemin. Man kanske har de bästa i hela världen här, säger Håkan Juholt.

– Hade omikron om två eller tre dagar upptäckts i London eller Berlin så hade det hetat ”det brittiska viruset”, eller ”det tyska”. Man känner här att det är väldigt orättvist.

ANNONS