Väderlarmet: Kan falla över en meter snö före helgen

Vårväder väntas på andra håll

Publicerad 2022-01-11

Värmen är på väg in och på vissa håll i söder kan det bli hela 10 plusgrader.

Samtidigt väntas extrema mängder snö i Jämtland.

– På vissa ställen kan det vara mer än en meter snö, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Veckans temperaturer väntas bli milda i stora delar av landet. Men i delar av fjällen i norr blir det mer besvärligt.

Framför allt i Jämtland väntas enorma mängder snö. På onsdagen väntas regn, men när temperaturen sjunker kommer nederbörden övergå till snöfall under natten till torsdag. Från torsdag till lördag kan det falla uppemot en meter snö.

– Det här är extremt stora mängder som ser ut att kunna falla. Vi får se vad temperaturerna landar på och hur extremt det kan bli, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Kan påverka elförsörjningen

Det är framför allt de västligaste delarna av Jämtland som kommer drabbas av det rejäla snöfallet, i kombination med kraftiga vindar.

–Vinden påverkar hur mycket snö det faller. I samband med hård vind pressas snön ihop vilket gör att det kan vara större lokala variationer. På vissa ställen kan det vara mer än en meter, på andra ställen kan det vara mindre än en halv meter, säger Mikael Luhr.

Uppemot en meter snö kan komma i Jämtland i veckan. Arkivbild.

Han varnar för att det hårda vädret kan ställa till det i området.

– Det kan bli mycket besvärligt att ta sig fram på vissa håll. Det kan även påverka elförsörjningen, eftersom det är så stora nederbördsmängder i kombination med blåsten, säger han.

Varmt i nästan hela landet – kan bli 10 plusgrader

Väderkontrasterna är stora, för samtidigt som snön vräker ner i Jämtland väntas det bli riktigt varmt i stora delar av landet.

På onsdagen och torsdagen kommer det vara plusgrader längs nästan hela Norrlandskusten och i södra Sverige.

– Den här varma luften som är på väg in gör att det kommer vara plusgrader. Framför allt i söder kommer det vara ordentligt varmt. På torsdagen kan det vara 4 till 8 plusgrader generellt, och längs Smålandskusten kan det till och med bli uppemot 10 plusgrader, säger Mikael Luhr.

Den snö som hittills fallit väntas töa bort på flera platser i södra Sverige.

– Det blir töväder på många håll. Snön kommer komma tillbaka, men den här veckan kommer det vara tidig vårkänsla i södra Sverige, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln