Aftonbladet/Demoskop: Liberalerna klättrar över riksdagsspärren

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-06-10

Liberalerna klättrar över 4-procentsstrecket i nya Aftonbladet/Demoskop-mätningen.

För första gången på två år klarar partiet sig över riksdagsspärren.

– Det är fantastiskt roligt, jag är tacksam för vad alla i mitt parti gör för att kämpa för friheten, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Valkompass – artikel

Liberalerna och Miljöpartiet har länge kämpat med opinionssiffror som inneburit att inget av partierna skulle komma in i riksdagen.

Enligt nya Aftonbladet/Demoskop-mätningen lyckas nu Liberalerna för första gången på två år placera sig över 4-procentsspärren med 4,2 procent.

Under senaste månaden har partiet ökat med hela 1,3 procentenheter.

Partiledaren Johan Pehrson gläds över siffrorna som han säger ”ger än mer energi till alla frihetskämpar i Liberalerna”:

– Det är jätteroligt och visar väl att många människor lyssnar extra mycket nu när det närmar sig val. Man känner att nu är det dags att ställa sig frågan ska vi byta regering och vilken tyngdpunkt ska den ha och då har vi ett erbjudande som några fler nu uppenbart gillar och det är jag jätteglad för, säger han.

Vad beror lyftet på tror du?

– Det beror på att vi har fått fart på vår kampanjorganisation, alla kandidater är ute och kampanjar mycket, det är skoldebatter, debatter lokalt, dörrknackningar, vi är ute mycket. Och sen är det väl så att det är klart att jag har lyckats då, enligt vissa mätningar efter partiledardebatter, föra fram vår politik om skolan, integrationen och klimatet på ett bra sätt.

Johan Pehrson (L), under första kampanjresan.

Mätningen gjordes första veckan i juni och enligt Karin Nelsson på Demoskop är det frågan om en tydlig ”Johan Pehrson-effekt” som slagit in efter partiledarbytet.

– Från den 6 april till nu så har Liberalerna ökat med 1,8 procentenheter. Det är en klar ökning som vi ser är tydligt kopplad till att Johan Pehrson valdes till ny partiledare för Liberalerna när vi läser hur väljarna själva motiverar sitt val av parti, säger Karin Nelsson.

När det gäller de liberala väljarnas rörelser så handlar det framför allt om partibytare som går från Moderaterna Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna till L.

– Det handlar om en del stödröster men det kan också vara röster som strömmar tillbaka från Moderaterna, personer som tidigare valde att lämna L för M. Stödrösterna kommer också från KD och till någon del från SD. Vi ser ett tydligt flöde mellan de här partierna inom högeroppositionen.

Även Miljöpartiet, som presenterat krissiffror tidigare, går framåt med 0,9 procentenheter sedan förra mätningen. 

Partiet hamnar dock fortsatt under 4-procentsspärren med 3,9 procent.

– När det gäller Miljöpartiet är det svårare att hitta skäl till väljarnas rörelser. Många hänvisar till att klimatfrågan är en ödesfråga, så även om det inte varit så mycket fokus på den frågan så är den viktig för partiet, säger Karin Nelsson.

Enligt mätningen är det fortsatt jämnt mellan blcoken. S+V+MP+C leder just nu 50,1 procent av rösterna och M+KD+SD har 48,9 procent.

– Med en skillnad på 1,2 procentenheter är det jämnt mellan blocken. Mycket kommer efter valet att bero på om Miljöpartiet kommer in eller inte, säger Karin Nelsson.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.