Stormen Nora drar in över Sverige – tåg ställs in

Uppdaterad 2022-02-19 | Publicerad 2022-02-18

Det är fullt kaos med oväder i delar av Europa.

Nu drar stormen Nora in över Sverige och skapar problem.

– Det är så starka vindar att det kan bli välta träd och göra det besvärligt både i flygtrafik och tågtrafik, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Håll i hatten eller håll dig inomhus.

Det stormar rejält runt om i Europa och inte minst i Storbritannien som drabbats av stormen Eunice. Där har flyg ställts in och allmänheten har uppmanats att hålla sig inomhus. Det varnas även för kraftig storm, översvämningar och hårda vindar.

Bland annat har röda varningar skickats ut och det varnas för att tak kan blåsa av från byggnader.

Bilder visar hur taket på den välkända O2 Arena som håller flera stora evenemang, rasat.

Ovädret väntas dra in över Sverige på fredagen men går här under namnet Nora som kommer att ställa till det rejält – åtminstone i södra Sverige.

– Det är ett lågtryck som passerar nästan rakt över Sverige. Det är framför allt södra Götaland som det blåser ordentligt, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Stormen Nora ställer till det i trafiken.

”Kan bli välta träd”

SMHI har utfärdat orange varning där det varnas för storm södra och sydvästra Östersjön. En gul varning har utfärdats för vind i södra delarna av landet.

– Det är så starka vindar att det kan bli välta träd och göra det besvärligt både i flygtrafik och tågtrafik, säger Mikael Luhr.

I Skåne blir det blåsigt med stormbyar och i norra Götaland och södra delarna av Svealand väntas snöfall som kan ge problem i trafiken.

– Det blir en ganska dramatisk natt där man kan höra vinden ordentligt, framför allt i södra Götaland. Värst är det längs med Skånes sydkust. I de inre delarna av Götaland och Södra Svealand väntas fem till tio centimeter att falla, säger Mikael Luhr.

Chans för sol

Skånetrafiken har ställt in flera avgångar efter SMHI:s varningar. Det gäller från fredag till lördag. Det handlar bland annat om avgångar mellan Malmö och Köpenhamn och regionala sträckor.

Allmänheten uppmanas att inte ge sig ut på vägarna.

– Det kan medföra en hel del begränsad framkomlighet på vägarna. Om man inte behöver ge sig ut i samband med det här så kan det vara bra att vänta ut det, säger Mikael Luhr.

Trots kraftiga vindar och storm under fredagen så väntas solen titta fram på flera håll.

– Det är sol i stora delar av landet undersöndagen men även under lördagen. Det bjuds på sol efter att ovädret passerat, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln