Uppgörelse i hamn för fängslad Huaweichef

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-09-24

Meng Wanzhou, frihetsberövad ekonomichef för Huawei. Arkivbild.

En mångårig kris mellan Washington och Peking ser ut att närma sig en lösning.

Telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou – som har suttit frihetsberövad i Kanada i tre år – får lämna landet efter att en uppgörelse nåtts med USA.

Meng Wanzhou, dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, har suttit i husarrest i Kanada sedan december 2018 på grund av en arresteringsorder från USA. Hon är anklagad för att ha brutit mot sanktioner och en fällande dom hade kunnat resultera i 30 års fängelse.

Under fredagen möttes representanter för det amerikanska justitiedepartementet och Meng Wanzhou, som själv deltog via videolänk, i en federal domstol i New York. Där meddelade en advokat från departementet att parterna har nått en uppgörelse.

Vilselett bank

Det innebär att 49-åringen slipper rättegång och att de allvarligaste anklagelserna kommer att läggas på is fram till den 1 december 2022. Om hon håller sin sida av uppgörelsen dras anklagelserna – som Peking har kallat för politiskt motiverade – tillbaka.

Justitiedepartementet uppger att Meng har erkänt att hon vilselett en bank om företagets affärer i Iran, ett land USA har tunga sanktioner mot. Uppgörelsen ska bara gälla Meng och anklagelserna mot Huawei som företag kvarstår.

Senare under fredagen beslutade en kanadensisk domstol att släppa Meng på fri fot.

Fängslade kanadensare

Mengs frihetsberövande har varit ett stort hinder i relationen mellan USA och Kina. Hennes uppgörelse kan även ha konsekvenser för två i Kina fängslade kanadensare: Robert Schellenberg, dömd till döden för knarksmuggling, och affärsmannen Michael Spavor, dömd till fängelse för spioneri.

Från amerikanskt och kanadensiskt håll anklagas Kina för att utnyttja människor som påtryckningsmedel i ett förhandlingsspel. Kina har nekat till att så är fallet.