FMV-topp raderade mejl om vapenexport: Önskar teckna kontrakt

Kritiken mot mörkandet: Anmärkningsvärt

Publicerad 2021-11-03

Januari 2019. Generaldirektör Göran Mårtensson från FMV och överdirektör Dan Ohlsson.

Här är mejlet om export av Jas Gripen som Försvarets materielverk mörkade.

Nu kan Aftonbladet avslöja hur en tidigare S-märkt statssekreterare och topptjänsteman raderade korrespondens om en kontroversiell vapenförsäljning.

Flygvapnet önskar ”teckna kontrakt innevarande år”, skrev FMV-toppen Dan Ohlsson i det raderade mejlet.

Dan Ohlsson har en bakgrund som socialdemokratisk statssekreterare och ställföreträdande generaldirektör på Försvarets materielverk, FMV.

I dag bär han titeln rådgivare.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen begärt ut hans korrespondens med tjänstemän på Regeringskansliet, Försvarsmakten och vapentillverkaren Saab.

Men FMV har hittills inte lämnat ut Ohlssons mejl – i stället har myndigheten hävdat att de varit av ”ringa” och ”tillfällig” karaktär.

”Samtliga efterfrågade tjänsterelaterade mejl har gallrats”, skriver myndigheten i ett av flera avslag.

Den 22 september mejlade Ohlsson till bland annat en anställd på Försvarsmakten – och uppgav i mejlet att det var på uppdrag av FMV:s chefsjurist.

När Aftonbladet begärde ut brevet några dagar senare var det raderat.

Information om Jas-affär

Nu kan Aftonbladet avslöja att mejlet innehöll detaljerad information om vapenexport av Jas Gripen.

Aftonbladet har via Försvarsmakten fått ut en delvis sekretessbelagd version där det aktuella mottagarlandet är maskat med hänsyn till utrikessekretess.

Stridsplanet JAS Gripen (modell 39D).

Att Ohlssons mejl har raderats får hård kritik av tunga offentlighetsexperter – som ställer krav på en granskning från Justitieombudsmannen.

– Det här mejlet har ju uppenbarligen med myndighetens verksamhet att göra och då går det inte att ha den här hållningen alls. Det är anmärkningsvärt. Det är fel, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar Ohlssons mejl om vapenexport av Jas Gripen till Filippinerna.

Det är en process som pågått i flera år, och som beskrivs som känslig då Filippinernas avgående president har anklagats för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna samtidigt som landet befinner sig i väpnad konflikt.

”Flygvapnet i ”SEKRETESS” önskar teckna kontrakt innevarande år”, skrev Ohlsson i mejlet.

”Informellt förarbete”

Han fortsatte och förklarade att givet ”de extremt korta tidsförhållanden bör FMV och FM tillsammans med Saab i närtid starta upp en dialog” med syfte att klarlägga ett antal saker.

Ohlsson listade bland annat:

  • ”Logistik lösning där Thailand måste beaktas”.
  • ”Fördelning av utbildningsansvar mellan Saab och staten”.
  • ”Eventuella lån från staten som interim lösning”.

Enligt Ohlsson ska Sverige ha fått ett utkast till ett mellanstatligt avtal.

”Denna del av frågan bereds f.n inom RK” (Regeringskansliet, reds. anm.), skrev Ohlsson.

Han tog också upp Exportkontrollrådets sammanträde den 13 oktober, där politiker från riksdagspartierna skulle ta ställning till om Saab skulle få förhandsbesked att exportera Jas Gripen.

”Blir det ett positivt besked och Saab ska lämna en offert, då kommer naturligtvis ett ”ordinarie” arbete i linjen att ske, men som jag skrivit så behöver vi informellt göra ett förarbete innan dess och detta bör vi göra tillsammans”, skrev Ohlsson.

Enligt regelverket är EKR:s besked rådgivande och det slutgiltiga beslutet tas av Inspektionen för strategiska produkters, ISP:s, generaldirektör.

”GD ISP kommer efter EKR:s möte den 13 oktober 2021 ta ställning till om Saab tillåts exportera”, skrev Ohlsson.
Enligt olika uppgiftslämnare till Aftonbladet lämnade Exportkontrollrådet, EKR, ett negativt besked.

Rodrigo Duterte vann presidentvalet i Filippinerna i maj 2016 efter att som borgmästare i Davao ha gjort sig känd för sina hårdföra metoder mot brott och knark.

”Var en kallelse till ett möte”

Dan Ohlsson vill inte ställa upp på en intervju med Aftonbladet, utan svarar skriftligt om varför han raderade mejlet:

– Mejlet var en kallelse till ett möte och innehöll vilka frågor som skulle diskuteras. När mötet var genomfört var innehållet i mejlet inte längre aktuellt.

Försvarets materielverk på Östermalm.

”Ingen beredning pågår”

På frågan om hur han skulle beskriva sin roll när det gäller vapenexporten av Jas Gripen till Filippinerna svarar Ohlsson bland annat:

Jag har för närvarande inte någon roll i exportstödjande verksamhet av JAS/Gripen till det av er nämnda landet, eftersom inget sådant arbete pågår.
Har det i samband med att du skickade mejlet – den 22 september i år – pågått ett som du själv beskriver ”informellt förarbete” med en eventuell vapenexport av Jas Gripen till Filippinerna?

– Jag kommenterar inte enskilda länder.

Aftonbladet har kontaktat Försvarsdepartementet och frågat om försvarsministern kände till att det pågick ett informellt förarbete inför en eventuell vapenexport av Jas Gripen till Filippinerna.

– Vanligtvis gäller utrikessekretess kring det enskilda landet vid den här typen av förberedande diskussioner. Jag måste därför avstå från att svara, men jag kan säga att varken försvarsministern eller regeringen har haft anledning att ta ställning till frågan om export, skriver pressekreterare Toni Eriksson i ett mejl.
På Regeringskansliet uppger man att det i dag inte pågår någon beredning:

”Ingen beredning pågår av ett avtal avseende försvarsmaterielsamarbete med Filippinerna”, skriver Linn Nilsson, presskommunikatör på Justitiedepartementet i ett mejl.

John Granlund & Mattias Sandberg

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS