Ännu en skola drabbad av inbrott – sjunde på kort tid

Publicerad 2020-05-25

Närmare 50 datorer blev bytet efter att en skola i Gåvsta utanför Uppsala utsatts för ett inbrott någon gång under den gångna helgen.

Inbrottet, som upptäcktes tidigt på måndagsmorgonen, är det sjunde som drabbar en skola i Uppsala på kort tid.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den stöldvåg som har drabbat flera skolor i och omkring Uppsala den senaste tiden.

Någon gång under helgen har ytterligare en skola drabbats av inbrott. Den här gången i Gåvsta strax utanför Uppsala – som därmed är det sjunde inbrottet på en skola under våren.

Sedan tidigare har skolor i bland annat Ramstalund, Knivsta, Lindbacken och Vattholma drabbats av stölder där både datorer och surfplattor har stulits.

– Det vi vet är att det har stulits ett 40–50-tal datorer, så det är stort värde som har försvunnit, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Lindbacken är en av flera skolor som är drabbade av inbrottsvågen.

Tjuvar fångades på film

I samband med ett inbrott i Nannaskolan den 23 april lyckades övervakningskameror fånga två av inbrottstjuvarna i full färd med att bryta upp flera dörrar.

Strax efter inbrottet valde polisen att gå ut med bilderna i hopp om någon skulle kunna identifiera de båda männen som man misstänker ligger bakom flera av inbrotten.

– Det finns en röd tråd gör att vi misstänker att det kan vara samma gärningsmän på flera av skolorna. Både sättet man bryter sig in på, och att man stjäl datorer och surfplattor, berättade Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Men hittills har inte videobilderna lett till att någon har kunnat gripas misstänkt för stölderna.

– Vi är fortfarande angelägna om att få in tips från personer som kan känna igen männen, säger säger Jonas Eronen.

Finns det någonting som talar för att det kan vara samma personer som har slagit till mot skolan i Gåvsta?
– Nej, inte i nuläget, men utredarna ser över om det finns kopplingar till tidigare inbrott.

ANNONS