Trump: Vet inte om Kina vill avsluta handelskriget

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump tvekar inför om Kina verkligen vill avsluta handelskriget under hans tid som president.

Det beskedet gav han bara timmar efter att han utökat avgifterna mot kinesiska varor.

– De vill se en ny president om ett och ett halvt år så att de kan fortsätta blåsa oss, sade han på sitt kampanjmöte i Cincinnati under natten mot fredagen.

Inför Donald Trumps kampanjmöte gick diskussionen het om hur Trump skulle hantera situationen ifall supportrarna började skrika ”skicka tillbaka henne” igen.

Under det senaste kampanjmötet i Greenville i juli började åhörarna ropa det i samband med att han talade om den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar som är född i Somalia.

Inför sitt kampanjmöte under natten till fredagen, svensk tid, uppmanade han åhörarna att låta bli.

– Jag vet inte om man kan. Jag menar, vi ser vad vi kan göra. Jag hoppas att de inte gör det. Men om de gör det så tar vi ett beslut då, sade han enligt ABC News.

”Vill inte ha kontroverser”

Något sådant hände däremot inte under det tre timmar långa mötet.

Trump parerade det tidigt i sitt tal.

– Vi vill inte ha några kontroverser, sade han och möttes av skratt från publiken.

I resten av sitt tal fokuserade han sedan, som väntat, på att attackera demokraterna med hänvisning till deras presidentvalsdebatter tidigare i veckan.

– Demokratiska lagstiftare bryr sig mer om illegala invandrare än om sina egna invånare, sade Donald Trump.

Och han fortsatte med att kritisera demokraterna för deras inställning till abort och klimatet. I stället hyllade han sin egen energipolitik och lyfte fram sina satsningar på kol.

”Kina vill ha Sleepy Joe”

Men Donald Trump tog också upp det pågående i handelskriget med Kina – och vände även det till en attack mot demokraterna.

Tidigare under kvällen, svensk tid, hade han gett beskedet att USA kommer införa ytterligare en avgift på tio procent mot kinesiska varor. Den amerikanske presidenten har hela tiden uttryckt sig självsäkert om att USA och Kina ska nå en överenskommelse – men under kampanjmötet tvekade han inför det.

– Jag tror att de vill ha en överenskommelse med oss. Men jag är inte säker, sade han.

I stället öppnade han för möjligheten att handelskriget kan pågå under hela hans presidentperiod.

– De vill se en ny president om ett och ett halvt år så att de kan fortsätta blåsa oss. De vill se en kille som ”Sleepy Joe” [Trumps öknamn för den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden red. anm.] som inte har någon aning om vad han gör. De säger till ”Sleepy Joe” att skriv under där bara. Och han gör det, sade Trump.

Han fortsatte:

– Men tills de skriver på en överenskommelse kommer det fortsätta kosta dem.


PODD: Handelskriget mellan USA och Kina – det innebär det

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur tullkriget mellan stormakterna fortsätter att eskalera, och vad det kan innebära.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris - experten orolig för världsläget

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.
 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE