Turkisk militärinsats i Irak efter diplomatmord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En polis bär en bild av den turkiske diplomaten Osman Köse som mördades i Erbil i Irak inför begravningen i Turkiets huvudstad Ankara.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
En polis bär en bild av den turkiske diplomaten Osman Köse som mördades i Erbil i Irak inför begravningen i Turkiets huvudstad Ankara.

Turkiet har genomfört luftangrepp och militära markinsatser i irakiska Kurdistan efter mordet på en turkisk diplomat i Irak.

En turkisk soldat har dödats och sex har skadats i sammandrabbningar med den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, som kämpar för kurdiskt självstyre i Turkiet.

– Vår kamp mot terror ska fortgå med ökad beslutsamhet till den sista terroristen är oskadliggjord, säger den turkiske försvarsministern Hulusi Akar.

Det senaste angreppet kommer dagarna efter det att den turkiske diplomaten Osman Köse dödats i regionen. Vicekonsuln sköts till döds i regionhuvudstaden Erbil i onsdags. Två irakiska medborgare dödades också i attacken, som riktades mot en restaurang där flera diplomater befann sig.

Ingen organisation har tagit på sig dödsskjutningen, men på fredagen meddelade irakiska myndigheter att en man med turkiskt medborgarskap misstänks för mordet.

– Efter den fientliga attacken i Erbil har vi inlett den mest omfattande lufträden hittills mot Qandil och utdelat ett kraftigt slag mot terrororganisationen, säger Hulusi Akar i ett uttalande.

PKK har militärbaser i bergsområden i den kurdiska delen av Irak, bland annat i Qandil där högt uppsatta gerillaledare tros befinna sig.

Rättad: I en tidigare version av texten var det otydligt vilken del av Kurdistan som åsyftas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN