”Det är ingen klimatkris, det är en samhällskris”

Michael Tjernström pratar om klimatet i Sommar i P1

Publicerad:

NYHETER

Han börjar sitt sommarprogram med att slå fast att han inte är klimataktivist utan klimatforskare.

Sedan tar meteorologprofessor Michael Tjernström oss lyssnare vid handen och förklarar synnerligen pedagogiskt och med stillsam humor hur det egentligen förhåller sig med vädret och det där klimatet.

Michael Tjernström sommarpratar om klimatet.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Michael Tjernström sommarpratar om klimatet.

Det blir en lärorik – och mycket lättsam promenad trots att vi besöker såväl arktiska isflak med kabeltuggande och potentiellt livsfarliga isbjörnar som grillheta medelhavsstäder och skogar i brand.

Inte aktivist? Inte aktivist som lika med klimatskeptiker? Som lika med att klimatet alltid har varierat och att det som händer nu inte är så mycket att oroa sig för?

Nej, verkligen inte. Med lugn pondus naglar Tjernström fast den obehagliga sanningen att det håller på att gå åt – han skulle verkligen inte använda det ordet – helvete med mänskligheten. Fast planeten och klimatet klarar sig, förstås. ”Det är ingen klimatkris, det är en samhällskris”, som han säger.

Vi kan också klara oss. Helt kört verkar det inte vara.

Trots att att han är forskare och opolitisk törs han peka med hela handen. Kräver artigt att beslutsfattarna lyssnar på Greta Thunberg, kräver mer verkstad och mindre snack. Föreslår en höjning av bensinskatten med en femma. Betonar vårt individuella ansvar, att det faktiskt betyder något om vi ställer bilen, skippar köttet, tar tåget i stället för flyget. Även om vi bara är en enda person i ett litet, litet land och inte en dryg miljard kineser eller indier.

Visserligen poängterar han också osäkerheten. Forskarna vet inte exakt hur mycket koldioxid i atmosfären som krävs eller vad som händer om medeltemperaturen höjs med 2 grader. Eller 2,2. Eller om det redan har hänt.

”Men det som jag med 30 år som forskare kan utlova är överraskningar”, säger Michael Tjernström. 

Det verkar spännande i överkant.


Snabbguide

Skrytkvot

Skvallervärde

Känslostyrka

Humornivå

Åh fan-faktor

Första meningen

– Den här välbekanta signaturmelodin har följt oss genom 60 somrar.

Sista meningen

– Det handlar om vilken värld vi lämnar över till kommande generationer, tack för att du har lyssnat.

3 typiska låtval

Beatles, ”Here comes the sun”.

Chicago, ”Wake up sunshine”.

Hasse och Tage, ”Öl”.

Publicerad:

LÄS VIDARE