Gravljus tänds i protest mot Försäkringskassan

Publicerad 2019-10-26

Under hela helgen tänds gravljus utanför Försäkringskassans lokaler. Det är ett sätt att hedra de som fått sätta livet till på grund av indragen sjukpenning eller assistans – och en protest mot myndighetens beslut.

Det har gått över ett år sedan Steve Sandström, 52, kom i kontakt med Försäkringskassan för första gången. Han varit egenföretagare i Skellefteå i över 20 år och hade på senare tid gradvis blivit sjuk.

– När jag blev sjuk så reglerade jag det själv genom att minska min insats och arbetstid. Men till slut blev det ohållbart, säger han.

Läkare ansåg att Steve Sandström skulle vara sjukskriven. Men Försäkringskassan bedömde att han var frisk och kunde fortsätta arbeta.

Fick hjälp av överläkare

Efter månader av indragen sjukförsäkring fick Steve Sandström hjälp av en överläkare. Det nya intyget gjorde att Försäkringskassan till slut ändrade sitt beslut.

– Jag hade turen att komma tillbaka in i systemet igen, men nu ser jag alla andra som inte har den turen. De slängs ut ur sjukförsäkringen och kommer inte in igen, säger Steve Sandström.

När han fick upp Facebookgruppen Försäkringskassanupproret i sitt flöde gick han med direkt. Det var i maj i år och gruppen hade precis startats av göteborgaren Marcus Karlsson.

– Jag har förstått att det inte är som det ska vara. Vi har ett systemfel som är påtagligt. Det är inte ovanligt att folk blir hemlösa eller tar sitt liv på grund av Försäkringskassans beslut, säger Steve Sandström, som nu är administratör för gruppen.

Demonstrerade på över hundra platser

I helgen anordnades därför en demonstration på temat. I över hundra orter runt om i landet tände deltagare i upproret gravljus för att hedra de som fått sätta livet till, till följd av myndighetens beslut. I flera städer placerades ljusen utanför Försäkringskassans lokaler.

– Vi skapade en aktivitet som alla i hela landet kan delta i. Det är inte alltid möjligt för sjuka att ta sig till riksdagshuset för att demonstrera, så det här var väldigt uppskattat, säger Steve Sandström.

Utanför vissa kontor ska ljusen ha blivit bortplockade. Enligt Försäkringskassans kommunikationschef Sten Eriksson har man meddelat myndighetens anställda att ljusen och plakaten kan plockas bort efter helgens slut. I ett skriftligt uttalande skriver han:

– Jag förstår att de människor som sätter gravljus framför våra kontor har drabbats av stor sorg, är besvikna på socialförsäkringen och kanske även på Försäkringskassan.

Men kommunikationschefen är kritisk till gruppens tillvägagångssätt.

– Jag hoppas att de tänker över ordentligt om det känns rätt och rimligt att utsätta våra medarbetare, som utför sina arbetsuppgifter inom ramen för lagarna, för ett sådant budskap i direkt anslutning till sin arbetsplats, skriver Sten Eriksson.

”Ett systemfel”

Försäkringskassanupprorets Steve Sandström menar att aktionen inte är riktad mot enskilda handläggare, men att myndighetens svar väckt ”ont blod” bland medlemmarna.

– Det här är ett systemfel och orsakerna måste utredas högre upp, i ledningen och bland politiker. Vi vill uppmärksamma att politikerna inte agerar, säger han.

Nu hoppas man att även friska personer, som ännu inte haft kontakt med Försäkringskassan, ska ansluta sig till upproret.

– Man behöver vara frisk för att orka slåss, säger Steve Sandström.

I dagsläget har Försäkringskassanupproret drygt 13 500 medlemmar och de har tidigare demonstrerat på Sergels torg i Stockholm.