Professorn: Obegripligt att olyckan har skett

Sjuksköterska allvarligt skadad i olyckan med MR-kamera

Publicerad 2019-10-24

En manlig röntgensjuksköterska skadades allvarligt i olyckan vid Sunderby sjukhus.

Magnetkameror är normalt sett helt ofarliga – och orsaken till olyckan är ännu ett mysterium.

–  Det borde vara en rent mekanisk skada, att personen ”sugits” mot apparaten och slagit sig, säger Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet.

LÄS SENASTE NYTT: Sköterskan som sögs in i magnetkameran bar en viktväst, enligt uppgifter till Aftonbladet

Med ord som röntgensjuksköterska och magnetkameraundersökning dras tankarna kanske lätt till mer vådliga olyckor eller strålningsskador à la Tjernobyl.

Något som experten Eva Forssell-Aronsson helt avfärdar.

”Är obegripligt”

En MR-kamera, en magnetresonanskamera, fungerar i korthet så att ett magnetfält läser av radiovågor som skickas genom kroppen, vilket kan ge en bild som kan jämföras med en röntgenplåt. Men någon strålning är det inte tal om.

– Själva olyckan är obegriplig för mig. Det är inte så att kroppen i sig dras in i något magnetfält, utan det krävs ett magnetiskt material som personen har på sig som dras mot kameran, säger Eva Forssell-Aronsson, professor i radiofysik vid Göteborgs universitet.

I pressmeddelandet från Region Norrbotten uppger man att röntgensjuksköterskan ”fastnat i det starka magnetfältet som kameran skapar”. Från den informationen drar Eva Forsell-Aronsson slutsatsen att det inte är något löst föremål som flugit runt i rummet.

– Patienten skadades ju inte, och ett löst föremål borde ha orsakat skador även på patienten. Sköterskan måste ha hållit mycket kraftigt i ett magnetiskt material, eller haft något på sig eller att något suttit i kläderna. Det måste ha varit ganska stort, om det ska kunna dra en hel kropp och orsaka kraftig skada.

På filmer som Göteborgs universitet producerat i syfte att visa den starka magnetiska dragningskraft som en MR-kamera kan skapa syns hur stora metalliska föremål dras med stor kraft mot maskinen när den är i gång.

Får ej ha saker av metall

Just därför är man mycket noga med att varken patienter eller personal bär metallföremål som påverkas.

Av den anledning försöker man numera även undvika magnetiska föremål i utrustning som man opererar in i kroppen, som metallbitar eller pacemakers, enligt Eva Forssell-Aronsson.

– Kommer du bara med ett litet gem eller penna som har metalliskt material nära en MR-kamera så kan du känna det. Går man för nära med en hammare eller skiftnyckel i handen så tappar man den och den flyger mot magneten, vilket kan orsaka kraftig skada.

Vid onsdagskvällens olycka skadades även två väktare när de försökte ingripa, men de klarade sig med lindriga skador.

Tillståndet för den allvarligt skadade röntgensjuksköterskan är oklart.

– Det kan vi inte svara på. Patienten är på intensivvårdsavdelningen och jag vet inte vad det är för skador han har fått, säger Per Berglund, chef för länssjukvården i Region Norrbotten.

Han har heller ingen uppfattning om vad som orsakat olyckan.