Regnskogskämpe i Brasilien död i covid-19

TT-AFP

Publicerad 2020-08-06

Flera framstående hövdingar ur Brasliens ursprungsbefolkning har avlidit till följd av coronaviruset. Här sörjer närstående Messias Martins Moreira, ledare för Kokoamastammen, som avled i maj 2020 efter att ha smittats. Arkivbild.

En av Brasiliens främsta inhemska ledare, Aritana Yawalapiti, har avlidit i sviterna av covid-19, meddelar hans familj.

Han kämpade fram till sin död för att bevara regnskogen och att främja ursprungsbefolkningens rättigheter.

Aritana Yawalapiti, ledare för Yawalapitistammen i Amazonas i Brasilien, har avlidit till följd av lungkomplikationer efter att ha diagnosticerats med covid-19 för två veckor sedan.

Han fördes då från sin by i det inhemska Xingu-reservatet till ett sjukhus i staden Canarana i delstaten Mato Grosso. När tillståndet förvärrades transporterades han till en intensivvårdsavdelning i Goiânia i delstaten Goiás – en niotimmarsresa som slutade med att han på plats lades i respirator.

Vill begrava traditionellt

Där avled han till sist och ännu är det oklart om hans kropp kommer att föras tillbaka till byn, enligt hans syskonbarn Iano Yawalapiti. Det har varit ett stort problem för Brasiliens ursprungsfolk som vill begrava sina nära enligt traditionella riter men som stoppas av myndigheter som vill minska smittspridningen.

Aritana Yawalapiti var känd för att han, oavsett sammanhang, bar sin fjäderprydda huvudbonad, kroppsmålning och smycken – och för att alltid ha haft regnskogens och ursprungsbefolkningens intressen för ögonen.

"Stor förebild"

"Han var en stor förebild i kampen om att bevara sitt folks kultur för kommande generationer och en outtröttlig aktivist mot effekterna av avverkningen av regnskogen", skriver hans familj i ett uttalande.

Coronapandemin har slagit hårt mot ursprungsbefolkningen i regionen. 22 000 har konstaterats smittade och 633 har avlidit i sviterna av viruset, enligt Brasiliens organisation för ursprungsbefolkningar. Innan Aritana Yawalapiti själv drabbades initierade han insamlingar för att hjälpa andra urfolk att bemöta coronapandemin.