Libanonaktivist: Nu finns det ingen återvändo

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2020-08-09

Flera hundra människor skadades i demonstrationen i centrala Beirut i Libanon. Tiotusentals människor hade samlats till protesterna mot regeringen på Martyrtorget. Demonstrationen spårade snabbt ur i våldsamheter och upplopp.

– Polisen sköt tårgas och gummikulor, säger aktivisten Jumanah Zabaneh.

Dimman av tårgasrök låg tung över Martyrtorget på lördagen. Över 700 människor skadades i de våldsamma protesterna i Libanons huvudstad, rapporterar nyhetskanalen al-Jazeera. Enligt libanesiska Röda Korset uppgår antalet skadade till hundratals. En polisman dog när han föll ned i ett hisschakt efter att ha blivit jagad av demonstranter. Demonstranterna protesterade mot myndigheterna efter explosionen i tisdags då över 150 människor dödades och över 6 000 skadades.

– Vanligtvis brukar oroligheterna vid demonstrationer börja först senare, vid solnedgången, men nu började de i stort sett genast. Polisen satte snabbt in tårgas för att skingra massorna, säger Jumanah Zabaneh som deltog i protesterna tillsammans med sin man Adnan Melky.

– Det som också var annorlunda den här gången var att det var så blandat och att det var så många olika människor som deltog. Det var unga och äldre, lika mycket män som kvinnor och folk som kom från många olika städer och regioner i landet.

Kom bort från varandra

Riktigt rädd blev hon först när internetuppkopplingen plötsligt lade av och hon kom bort från sin man.

– Jag har ingen aning om varför internet försvann men vi kunde inte kontakta varandra. Det var väldigt skrämmande.

De hittade så småningom tillbaka till varandra men bestämde sig då för att lämna demonstrationerna efter ett par timmar, eftersom de kände att det var för osäkert att stanna kvar.

När demonstranter försökte ta sig in i myndighetsbyggnader ingrep polisen för att stoppa dem, berättar Jumanah Zabaneh.

– Demonstranter försökte också ta sig in i parlamentsbyggnaden, säger hon till TT.

Förutom att storma myndighetsbyggnader kastade en del demonstranter sten mot polisen.

"Ingen återvändo"

Det finns ingen återvändo längre, anser Jumanah Zabaneh.

– Det finns ett tydligt före och efter explosionerna. Nu måste vi behålla momentum för att kunna åstadkomma förändring.

Med anledning av oroligheterna vill Libanons premiärminister Hassan Diab tidigarelägga valet, och hävdar att det är den enda vägen ut ur landets kris.

Samtidigt ska ett krispaket från FN diskuteras på söndagen vid en digital givarkonferens ledd av Frankrikes president Emmanuel Macron, skriver AFP. USA:s president Donald Trump deltar i samtalet och bland deltagarna finns också Sveriges statsminister Stefan Löfven.