Hög belastning på krematorierna: ”Börjar bli fullt nu”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-23

I takt med att bårhusen fylls på med allt fler döda till följd av covid-19 ökar pressen på Stockholmsområdets krematorier.

I Råcksta förbereder sig personalen nu på allt fler kistor – och redan i dag är belastningen hög.

– Det börjar bli fullt här nu, säger driftteknikern Stefan Pettersson, 51.

På begravningsplatsen i stadsdelen Råcksta i västra Stockholm ligger ett av Stockholms fem krematorier – och här går ugnarna minst sagt varma nu.

Det ökade antalet människor som dör till följd av covid-19 har förändrat arbetssituationen.

Kistor med människor som dött till följd av sjukdomen anländer i en strid ström med begravningsbyråernas bilar. På dem finns en markering med tre droppar, som står för ”droppsmitta”. Kropparna i dessa kistor måste vara inpackade i en särskild förslutning.

I de två kylrummen, som har plats för 94 kistor, börjar det bli fullt.

– Det är väl antagligen på grund av corona, säger driftteknikern Stefan Pettersson, 51, när han visar runt i lokalerna.

”Dubbelt så många kistor kommer nu”, säger driftteknikern Stefan Pettersson.

Här ligger de kistor som står näst på tur att brännas upp i någon av de fyra ugnarna, där temperaturen kan nå uppemot 1 100 grader.

Jobbar övertid

Personalen rör aldrig vid kropparna på krematoriet – och än så länge finns inga kända fall där någon skulle ha blivit smittad efter kontakt med avlidna. Men pandemin har fått kommunen att ändra flera regler och rutiner. Till exempel öppnas inte kistor längre, så att anhöriga kan se sina nära innan kremeringen.

– Vi försöker minimera antalet besökare, vi är rädda att anhöriga har sjukdomen. De flesta verkar ha förståelse för det, säger Stefan Pettersson.

Personalen börjar jobba övertid på lördagar för att klara av situationen.

Driftteknikern Leif Andersson, 59, har arbetat på krematoriet i 24 år och varit med om flera ansträngda lägen, bland annat efter tsunamikatastrofen 2004.

Från och med förra veckan arbetar han och kollegorna övertid på lördagar för att möta den ökade belastningen.

– Det är dubbelt så många kistor nu som kommer. Det är mycket såklart, men jag tycker vi lyckas ganska bra än så länge. Det här med corona är ju extremt, säger han.

”Finns stor eftersläpning”

Även hans arbetsledare Stefan Pettersson poängterar att de hittills har klarat den nya situationen bra. Men det finns en osäkerhet inför framtiden och över hur många kistor som begravningsbyråerna kommer att anlända med.

”Det börjar bli fullt här nu”, säger driftteknikern Stefan Pettersson.

– Det finns ju en eftersläpning. Kropparna ligger ju någonstans och sedan kommer de hit. Jag tror det finns många som inte kommit hit än och som ligger kvar på bårhusen eller i regionens andra lagringsutrymmen.

Förbereder ishallar

Hans bild delas av Svenska kyrkan, som har tre krematorier i Stockholmsområdet. Enligt kyrkans senaste lägesrapport fanns det förra veckan runt 1 500 avlidna på bårhusen i regionen, vilket är betydligt fler än vanligt. Dels på grund av att fler dör i pandemin, men också för att anhöriga väntar på att det åter blir tillåtet att samla fler än 50 personer på en begravning.

– De här 1 500 kan vi inte mäkta med om de skulle komma på en vecka. Vi har därför varit i kontakt med våra krematorier för att se hur vi kan förbereda oss, säger Christer Pettersson, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som samarbetar med SKKF och kyrkokansliet i Uppsala i frågan.

I Råcksta förbereder sig personalen på allt fler kistor.

Bland annat förbereder vissa pastorat för att kunna använda sig av ishallar för att få fram fler kylplatser åt döda.

– Vi har börjat planera för den här utslussningen från bårhusen till de olika förvaltningarna. Det hänger på de anhöriga hur fort det här förloppet kommer att gå, säger Christer Pettersson.

Än så länge lugn

Stefan Pettersson på Råcksta begravningsplats tar än så länge situationen med ro.

– Med lite tur håller den här puckeln sig låg för oss. Med lite otur rasar det in 40 kistor om dagen i stället för 20. Då får fler kroppar vänta, säger han.

 Driftteknikern Stefan Pettersson visar runt i lokalerna.

PODD Så påverkar oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen