Kontrapunkts anställda väntas skänka tillbaka lön

Publicerad 2020-01-28

Johanna Nilsson, talesperson vid Kontrapunkt Malmö, till vänster. Till höger: Volontärer i arbete.

Personer som arbetar på kulturföreningen Kontrapunkt förväntas avstå en ansenlig del av sin lön. Pengarna går i retur till Kontrapunkt som donation, avslöjar SVT.

Bland de drabbade finns en ljudtekniker, som enligt sitt anställningskontrakt skulle få 21 000 kronor i månaden. Han fick behålla 10 500 kronor – resten skulle skänkas tillbaka till Kontrapunkt.

– Jag var troende på den tiden. Jag trodde att vi skulle rädda världen med de pengarna men nu ser jag inte det på samma sätt, säger ljudteknikern till SVT.

En talesperson för Kontrapunkt bekräftar att kravet att skänka tillbaka en stor del av lönen omfattar samtliga anställda.

– Vi har en gemensam överenskommelse om att de som har en anställning hjälper de som inte har en anställning, säger Johanna Nilsson, talesperson Kontrapunkt i Malmö, till SVT.

Föreningen har tidigare bekräftat att medlemmar varit inblandade i skenäktenskap med målet att ordna uppehållstillstånd.

Kontrapunkt omsätter enligt SVT mellan två och tre miljoner kronor varje år. En mycket stor del av föreningens ekonomi bygger på donationer och bidrag.

Största bidragsgivaren är ABF. Studieförbundet beslutade nyligen dra in allt stöd tills vidare. Man har också tillsatt en utredning efter misstankar om fusk.

Malmö kommun har beslutat dra in samtliga bidrag till Kontrapunkt tills vidare.

Volontärverksamheten vid Kontrapunkt har också fått närmare en miljon kronor – cirka 900 000 kronor enligt SVT – i stöd från EU.

Följ ämnen i artikeln