Offren för flygkatastrofen hedrades med ljuständning

Statsminister Stefan Löfven medverkade: En sorgens kväll

Uppdaterad 2020-01-16 | Publicerad 2020-01-15

176 människor dog när Boeing-planet sköts ner i Iran. 17 av dem var svenskar.

I en ljusceremoni i Storkyrkan i Gamla stan hedrade kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och hundratals andra de omkomna.

– De anhöriga är inte ensamma i sorgen, säger Löfven.

Det unga paret Hussein Rezaie och Rahimeh ”Somaya” Katebi hade förlovat sig i hemlighet, och väskorna var fulla av bröllopskläder.

60-årige Mahdi Emami hade besökt släktingar. I Sverige väntade dottern Madeleine Persson på en pappa som aldrig kom hem.

17 av de 176 personer som dog när det ukrainska passagerarplanet sköts ned i Iran var svenskar.

På onsdagskvällen hedrades de omkomna med en minnesceremoni i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm.

– Detta är ett rum som handskas med tårar. Här samlas vi i allvaret och tänder ljus, sa domprosten Hans Ulfvebrand i sina inledningsord.

Offren hedras med en minnesceremoni i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm.

Kronprinsessan tände ljus

Storkyrkan rymmer 900 personer, men bänkarna räckte inte till för alla som ville hedra offren för katastrofen. Massor av åskådare fick stå vid entrén och längs sidorna.

Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria var först ut med att tända ljus. Därefter var det som att kön av människor aldrig ville ta slut under det välvda taket.

När 64-åriga Kobra Afshar kom till kyrkan var dörrarna stängda.

– Jag kunde inte komma in, men jag såg när kronprinsessan kom ut från ceremonin. Då blev jag väldigt rörd. Hon är en verklig medmänniska, och jag älskar henne för det.

– Alla som omkommit är som våra familjemedlemmar. Det spelar ingen roll vilken nationalitet de hade.

Löfven: Vi håller ihop

Statsminister Stefan Löfven beskrev kvällen som fin och känslosam.

– Människor fick möjlighet att minnas, tända ljus och känna att vi hör ihop, sa han utanför kyrkan.

– Det är ett viktigt budskap till de anhöriga: Även vi som inte förlorade nära och kära delar er sorg. Ni är inte ensamma.

– Man kan bara ana de känslor som finns hos dem som nu vet att de närstående aldrig kommer tillbaka. Men det är också viktigt att vi visar gemenskap.

Klockan 17 på torsdagen hålls en minnesceremoni på Sergel torg mitt i Stockholm. Den arrangeras av Ensamkommandes förbund och Ung i Sverige.

– Vi känner att vi behöver göra det här för att hedra de omkomna. Det var så många drömmar som dog när planet sköts ner, säger Benjamin Fayzi, ordförande för Ensamkommandes förbund i Stockholm.

Minnesstund för flygkraschens offer

Denna chatt är stängd.

  • 15 jan 2020

    Vila i frid 3❤

    Petra Nilsson
  • 15 jan 2020

    Ljuvlig vila! Sov i ro! Vi kommer inte att glömma er! Detta ska inte ske i vår värld! Er död ska bli en påminnelse om att vi människor kan och vet bättre.👼🕊🕯🙏

    Gunn
  • Gustaf Tronarp
    15 jan 2020

    Jag avrundar liverapporteringen nu, men fortsätt följa sändningen här på aftonbladet.se. Tack till alla som varit med oss i kväll!

  • Gustaf Tronarp
    15 jan 2020

    Nu har snart alla tänt sina ljus i Storkyrkan. Ceremonin kommer att avslutas med att FN-bönen läses upp.

  • Gustaf Tronarp
    15 jan 2020

    De omkomna hedras med en rad arrangemang. Klockan 17 i morgon torsdag genomför Ensamkommandes Förbund och Ung i Sverige en minnesstund på Sergels torg i Stockholm. Den börjar klockan 17.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen