Nazister flyttar demonstration till Uppsala

Av: Felix Blom, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstrationen den 1:a maj i fjol var stökig – nu flyttar NMR årets demonstration från Kungälv till Uppsala.
Foto: Björn Larsson/Rosvall/TT
Demonstrationen den 1:a maj i fjol var stökig – nu flyttar NMR årets demonstration från Kungälv till Uppsala.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) flyttar sin demonstration under 1 maj från Kungälv till Uppsala. Tidigare år har den nazistiska organisationens demonstrationer varit stökiga med våldsamma inslag – och fjolårets demonstration i Kungälv var inget undantag.

I staden fanns runt 300 NMR-sympatisörer och omkring 500 motdemonstranter. Efter bråk och upplopp, där även polisen attackerades, frihetsberövades 61 personer.

Totalt inleddes ett tiotal förundersökningar med gripna från både NMR och motdemonstranterna. Brottsrubriceringarna var bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och hets mot folkgrupp.

”Uppträder nån ordningsstörande kommer de gripas”

Vad beslutet om NMR-demonstrationen kommer att innebära när det kommer till polisnärvaro under första maj är än så länge svårt att svara på, menar Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

– Jag sitter inte på detaljerna, det blir den som har i uppgift att hos polisen genomföra demonstrationen får titta på de frågorna.

Kan det blir tal om en stor insats med tanke på deras historia?

– Vi får planera utifrån hur många som planeras komma, vilka risker och konsekvenser det kan finnas. Vi kommer göra en analys av vad som kan tänkas hända och sätter resurser därefter.

– Alla människor har rätt att demonstrera, polisens målsättning är att de ska få uttrycka sina åsikter om de har tillstånd. Men självklart ska det råda god ordning och det polisen säger ska följas, om nån uppträder ordningsstörande kommer de gripas eller avvisas, säger Jonas Eronen

Publicerad:

LÄS VIDARE