Vinnarna i klimatkrisen – miljarder gräshoppor

Publicerad 2020-02-07

Här är klimatkrisens vinnare.

Extrema svärmar av gräshoppor som slukar allt i sin väg.

Och som hotar att skapa massvält.

Himlen mörknar. Marken ödeläggs.

Gulsvarta ökengräshoppor, som går att räkna i miljarder, äter allt i sin väg.

Majs och frukt. Människornas mat och boskapens bete.

Bilderna som nu strömmar ut från Afrikas horn kan tyckas hämtade ur bibelns apokalypsberättelse. Men snarare än något ingripande av högre makt är områdets senaste kris till stor del skapat av människan.

Kräver extremväder

Vanligtvis lever boven i dramat – ökengräshoppan – ett stilla, tillbakadraget liv i sanddynerna. Men med långa mellanrum, inte sällan årtionden, händer något exceptionellt.

De äggläggande gräshopporna blir fler.

Och fler.

Två män som är omgivna av en svärm av gräshoppor i Samburu, Kenya.

För att populationen ska explodera krävs att en rad yttre förutsättningar sammanfaller. Den viktigaste är extremväder, som ger kraftiga regn över ökenområden. Och i takt med att världshaven värms upp har cyklonerna duggat allt tätare.

– Vi vet att cykloner skapar svärmarna och de senaste tio åren har frekvensen av cykloner ökat i Indiska oceanen, säger Keith Cressman på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO till Reuters.

Tätare cykloner

Enligt Cressman har Indiska oceanen fram till nyligen drabbats av någon enstaka cyklon per år.

År 2018 gick cyklonerna att räkna till två.

År 2019 – åtta.

– Det är svårt att tillskriva (svärmarna reds.anm.) till klimatförändringarna direkt, men om den här trenden med ett större antal cykloner fortsätter så kommer det utan tvekan betyda fler gräshoppesvärmar på Afrikas horn, säger Cressman till Reuters.

Svärmarna har spritt sig från Somalia till Jemen och sedan vidare till Etiopien och Kenya, där plågan bedöms vara den värsta i sitt slag på sjuttio år.

Gulsvart ökengräshoppa.

Tvingar ner flygplan

En enda svärm som täcker motsvarande en kvadratkilometer kan sluka lika mycket mat på ett dygn som 35 000 människor, enligt FN. Allt detta i ett område i Afrika som redan är hårt drabbat av missväxt och svält.

Myndigheterna försöker svara med att spreja marken, men saknar den kapacitet som krävs. Svärmarna kan röra sig upp till femton mil om dagen och är emellanåt så täta att de tvingat passagerarflygplan att nödlanda, rapporterar The Wall Street Journal.

Somalia utlyste nyligen nödläge på grund av invasionen och FAO kallar situationen ”extremt alarmerande”. Bara i Etiopien kan så många som åtta miljoner människor behöva mathjälp till följd av gräshopparna, skriver The Wall Street Journal.

Skjuter med maskingevär

Om insektstillväxten inte kontrolleras kan populationen växa femhundrafalt fram till juni, då torrare väder normalt väntar, varnar FN. Vid det laget kan trettio afrikanska länder ha drabbats.

I de redan utsatta områdena blir läget allt mer förtvivlat. Desperationen tilltar.

I Kenya har polisen skjutit tårgas och avfyrat eld från maskingevär mot svärmarna.

Kanske lyckas människan tränga tillbaka ökengräshopporna den här gången. Men liksom cyklonerna lär vi behöva räkna med tätare återbesök i framtiden. Enligt Wired tyder mycket på att ökengräshoppan kan bli en av vinnarna – i en allt hetare värld.