Magdalena Andersson råder fler att köpa hämtmat

Publicerad 2020-03-16

Finansminister Magdalena Andersson (S) satsar uppemot 300 miljarder på att stötta svenska företag och arbetstagare i spåren av coronautbrottet.

Dessutom råder hon fler att köpa hämtmat för att stötta restaurangerna.

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, säger Andersson.

Stödpaketet för svenska företag som går på knäna i samband med coronapandemin presenterades vid en presskonferens på måndagsmorgonen av regeringens och samarbetspartiernas företrädare.

Staten tar över alla sjuklönekostnader i två månader, korttidspermittering införs och företagen får vänta med att betala moms och arbetsgivaravgifter. Beroende på hur företagen agerar kan stödpaketet kosta uppemot 300 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens krispaket. 300 miljarder ska satsas på att stötta företag och arbetstagare.

– Många branscher, företag och anställda känner stor oro och frustration. Men det är lika bra att vara tydlig: Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig, sade finansministern vid presskonferensen.

Efteråt fick Aftonbladet en intervju med Magdalena Andersson.

Hur orolig är du för Sveriges ekonomi?

– Det är klart att att det här kommer att påverka Sveriges ekonomi. Syftet med det här är ju att stödja svenska företag och på så sätt också skydda svenska jobb. Tack vare att vi har samlat i ladorna under de goda tiderna har vi muskler att kunna genomföra en sådan här omfattande satsning.

Om coronapandemin pågår i ett halvår — klarar Sverige av det?

– Vi ska inte spekulera i eventualiteter.

Ni stöttar nu arbetsgivare vid korttidspermitteringar och betalar halva lönen. Varför går ni inte ut med ännu mer stöd?

– Det här är ju ett mycket omfattande stöd naturligtvis när arbetsgivare kan sänka sin lönekostnad med 50 procent.

SAS måste permittera 10 000 personer. Det blir väldigt höga lönekostnader för dem, även om de slipper betala halva kostnaden?

– Ja, det är klart. Men det här är ett väldigt stort stöd för SAS. Detta kommer att vara väldigt bra för de branscher och företag som är särskilt drabbade av den här krisen.

Nästan ingen går på restaurang längre. Vill du uppmana folk till något för att stötta restaurangerna?

– Hämtmat är ju en möjlighet. Det skulle vara bra för restaurangbranschen.

Så fler ska köpa takeaway?

– Jag ger inte privatekonomiska uppmaningar. Men ur smittspridningssynpunkt så är väl hämtmat en bra möjlighet, vad jag kan bedöma.

Magdalena Andersson råder fler att köpa hämtmat för att stötta restaurangbranschen.

Vad tycker du om att folk hamstrar toapapper?

– Det har jag inga synpunkter på. Jag har jobbat stenhårt den här helgen med att få fram det här paketet, jag har inte ägnat mig åt hamstringsfrågor.

Kommer ni att komma med ytterligare paket i närtid?

– Det här är ett mycket kraftfullt paket. Självklart följer vi utvecklingen hela tiden och gör oss förberedda för alla eventualiteter. Det är så som vi också har kunnat få fram det här paketet så snabbt.

Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att paketet som presenterades är bra och att hennes parti står bakom.

– Vi ska samtidigt vara beredda på att det kommer behövas fler riktade insatser mot de branscher som drabbas allra hårdast exempelvis besöksnäringen och transportföretagen. För många företag är det nu nattsvart.

– Vi måste undvika att få en omfattande våg av konkurser som kan slå ut hela branscher. Det vore väldigt kostsamt på lång sikt.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen