Livet efter gänget: ”Stämplad för alltid”

Fryshusets projekt vill hjälpa kvinnor bort från gängen

Uppdaterad 2019-09-22 | Publicerad 2019-09-21

  • Vi vet allt om de grovt kriminella männens värld. Men vilka är kvinnorna runt gängen? Efter kvinnomorden i Malmö och Vällingby pratar man om en ny gränslöshet bland kriminella, där även en ung tjej eller en småbarnsmamma kan vara i skottgluggen. Vi pratar med gängkvinnorna om våldet och skräcken för att bli nästa på tur. 

Få kvinnor som vill lämna kriminella nätverk har kunnat få rätt hjälp.

Men nu finns det första projektet som riktar sig till gängtjejer på häktet.

– Många skäms och vill inte berätta vad de har varit med om för någon, säger Peter Svensson, Fryshuset.

Fryshuset i Stockholm driver sedan ett år ett pilotprojekt som riktar sig mot kvinnor i gängmiljöer, som hamnar på Kronobergshäktet. De erbjuds enskilda samtal och stöd att hoppa av brottsbanan. Hittills har 25 kvinnor tackat ja till samtal.

Man har även följt tre kvinnor som dömts till fängelse på tre olika anstalter med vidare stödinsatser.

– Vi har sett problematiken i flera år. Det pratas om gängkriminaliteten och männen som blir skjutna, man glömmer att kvinnorna också drabbas, säger Peter Svensson, själv ex-kriminell och nu ansvarig för Fryshusets avhopparverksamhet Passus.

Kvinnor är som medberoende

Han beskriver många kvinnor som medberoende i kriminaliteten. De utnyttjas, får ta lån för att betala mannens skulder eller tar hand om män som kommer hem sönderslagna eller skjutna. Många utsätts också för våld och hot själva, och dras in i själva brottsligheten.

– Lever mannen under konstant hot och går runt beväpnad eller med skyddsväst, så utsätts även kvinnan och eventuella barn för pressen, som en psykisk misshandel, säger Peter Svensson.

Men kvinnor får sällan rätt hjälp att ta sig ur. De hänvisas eventuellt till socialtjänsten och kvinnojourer, som inte alltid har rätt kompetens att förändra den kriminella livsstilen. Hotbilden ser också annorlunda ut, när ett helt kriminellt gäng letar efter kvinnan. Men istället för att få det skydd hon behöver hamnar kvinnan mellan stolarna hos myndigheter.

”Konsekvenserna kan vara förödande”

Livet efteråt är tufft. Många har dålig självkänsla, och känner att de blivit stämplade för all framtid. Till skillnad från männen vill kvinnorna inte prata om vad de varit med om med någon. De är rädda att aldrig kunna ha en relation igen, på grund av sin bakgrund, enligt Peter Svensson.

– Kvinnorna är alltid längst ner i hierarkin och inte värda ett skit i gängen. Konsekvenserna kan vara förödande. Ofta skäms tjejerna, och distanserar sig från släkt och vänner som är icke-kriminella. Tjejerna i de här miljöerna har ju sällan något eget nätverk, säger han.

”Han tog mig på allvar”

En före detta kriminell kvinna som kommit i kontakt med Peter Svensson via avhopparverksamheten Passus säger att det var först i samband med det som hon blev sedd på riktigt.

– Han lyssnade på mig, tog mig på allvar och förstod, mycket tack vare att han har den bakgrunden han har. Många är inte vana att jobba mot kriminella och förstår inte alla aspekter, säger hon.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen