Vårdpersonal jobbade i 12 timmar – möttes av parkeringsbot: ”Frustrerande”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I fredagskväll hade Malin Lägerud jobbat ännu ett långt pass på Karolinska sjukhuset i Huddinge och skulle äntligen få åka hem.

Då möttes hon av en parkeringsbot på vindrutan.

När Aftonbladet kontaktar fastighetsägaren uppger de att vårdpersonalen från och med nu kommer slippa böter.

Malin Lägerud jobbar som omvårdnadsansvarig på Karolinska sjukhuset i Solna, samt Huddinge. Med anledning av coronaviruset är arbetsbelastningen hög och hon har jobbat 12 timmar långa pass i flera veckor.

När hon i fredagskväll kom till sjukhusets parkeringsgarage i Huddinge möttes hon av en parkeringsbot på sin bil.

– Jag blev frustrerad och ledsen och tänkte ”Är det detta vi kommer stå inför?”. Vi står inför en situation där vi inom kort kommer gå in i kris och alla medarbetare kan komma att behöva jobba 12-timmarspass. Är det då parkeringsböter vi ska vara oroliga för? Vi kommer inte ens ha bilen i åtanke, säger Malin Lägerud.

Foto: TT

Hon hade under morgonen kört fem mil till jobbet och börjat arbetspasset redan i bilen.

– Jag pratade i telefon med en kollega om hur vi skulle lägga upp arbetet under dagen. När jag parkerade och klev ur bilen fortsatte jag prata i telefonen även på väg in till sjukhuset, säger hon.

Malin glömde aktivera parkeringsbiljetten i appen och förstår att hon fått böter och kommer betala boten.

– Jag vet att jag gjorde fel och förstår att någon bara gjort sitt jobb, men man blir ledsen. Här försöker vi sluta upp och jag tycker verkligen att allmänheten gör det. Det känns tufft att man får en parkeringsbot när man jobbar hårt i fronten på sjukhuset och kämpar för att trygga vården, säger hon.

Foto: PRIVAT
Malin Lägerud jobbar som omvårdnadsansvarig på Karolinska sjukhuset i Solna, samt Huddinge.

Malin berättar att en kollega vid Karolinska i Solna råkat ut för samma sak dagen innan och dessutom haft sin bil parkerad på personalparkering. Malin tycker att det borde finnas undantag för vårdpersonal under dessa omständigheter.

– När vi kommer till jobbet vet vi inte när vi kommer kunna åka hem och när vi väl får åka hem till våra familjer är det inte så kul att göra det med en bot. Vårdpersonal borde kunna parkera utan att vara rädd för att få böter om man inte kan avsluta sitt pass på utsatt tid. Vi borde kunna skicka tillbaka boten och få den avskriven, säger hon.

När Aftonbladet når Region Stockholms fastighetsbolag Locum uppger man att man från och med nu kommer vara tillmötesgående om vårdpersonal får parkeringsböter.

– Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete, speciellt i dessa svåra tider. I de fall personal får p-böter på grund av förlängd arbetstid ska de höra av sig till Apcoa parkeringsbolag, som är operatör för parkeringarna på sjukhusen inom Region Stockholm. Vi kommer att se till att dessa parkeringsböter skrivs av, säger Åsa Berg, kommunikationschef på Locum.

Hur ska detta utformas?

– Vi kan ännu inte ge några detaljer angående det men vi uppmanar vårdpersonal att kontakta parkeringsbolaget så kommer vi se till att böterna avskrivs, säger Åsa Berg.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: