Teorin: Tonåringar skjuts – i kampen om knarkhandeln

Polisens operation ”Rimfrost” ska få stopp på skjutningarna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MALMÖ. 15-årige Jaffar kan vara ett offer i striden om att kontrollera knarkhandeln runt Möllevångstorget.

Polisen pekar ut narkotikan som den enskilt viktigaste faktorn bakom våldet som plågar landets tredje största stad.

– Vi har sett att det är försäljningen av droger som gjort att det har eskalerat, säger presstalespersonen Ewa-Gun Westford.

I bland sker saker som får tillvaron att stanna upp. Det är som att de bildar ett hack i tiden, och efteråt blir ingenting riktigt som det var innan.

För dem som stod Jaffar nära var skjutningen som berövade 15-åringen livet en sådan händelse. När Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga har de kämpat för att försöka beskriva det ofattbara.

”Det finns inga ord man kan säga”, skriver en familjemedlem i ett sms.

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Jaffar, 15, sköts ihjäl vid en pizzeria på Möllevångstorget. Ytterligare en tonårspojke vårdas för livshotande skador.

Samtidigt har allt det som utgör vardagen en obönhörlig förmåga att bara rulla vidare. En vecka efter att det obegripliga inträffade kränger frukthandlarna sina varor som vanligt på Möllevångstorget. Intill dörren till ett fik på hörnet hänger en skylt som meddelar att en kopp bryggkaffe kostar mellan 32 och 37 kronor. En bit längre bort på gatan står folk och hänger vid kvartersbutikerna som aldrig verkar stänga.

 

Men såren syns också. Vid pizzerian där Jaffar dödades med flera skott växer blomhavet. Hans vänner hjälps åt att hålla ljusen tända.

Många som kommer hit för att hedra 15-åringen bär med sig samma fråga: Hur kunde det ske?

– Alla säger att han måste varit på fel plats vid fel tillfälle, säger kompisen Zaed.

– Han hade ett hjärta av guld, säger en anhörig.

– Han hängde alltid med sina kompisar efter skolan. Han skadade aldrig någon, han var inte en sådan kille som gillar bråk.

I en intervju med SVT Nyheter Skåne säger Jaffars pappa Mohammed Ibrahim att den enda kontakt som sonen haft med polisen var som vittne för en vän.

– Det är en katastrof. Han var ett barn. Vad som än hände så räcker det inte som orsak för att döda.

Malmös polismästare Stefan Sintéus.
Foto: KRISTER HANSSON
Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Polisutredarna ser dödsskjutningen av Jaffar och mordförsöket på hans vän som ett dåd av många i Malmös undre värld.

– Vi känner till dem i kriminella sammanhang trots att de är så unga, har Malmös polismästare Stefan Sintéus tidigare sagt.

Gatan där skottlossningen ägde rum är välkänd för droghandel och annan brottslig verksamhet. En person som tidigare arbetat på pizzerian säger att situationen förvärrats de senaste åren.

– Det är mycket droger i det här området, och det sker ofta rån och andra grejer.

– Flera av butikerna här har öppet till väldigt sent på natten. De drar till sig folk som ställer till problem.

Ett par dagar efter mordet höll några av de högsta polischeferna i region Syd en välbesökt presskonferens om situationen i Malmö. Då pekades droghandeln ut som tyngsta orsaken till de återkommande skottlossningarna.

– Vi tror att den öppna drogmarknaden är anledningen till vad vi ser angående skjutningar. Det handlar om cannabis, sa Stefan Sintéus.

Polisen är förtegen kring hur utredningen fortskrider. En av teorierna är att den kan vara kopplad till en kamp om vem som ska ha kontroll över knarkhandeln runt torget.

En källa uppger för Sydsvenskan att det finns tecken på att nya aktörer försöker slå sig in på marknaden.

– Attacken mot pojkarna kan enligt den teorin ses som en varning mot dem som försöker ta över, säger tidningens uppgiftslämnare.

Skjutningarna ingår i en komplex dynamik av hierarkier, maktstrider, vedergällningar och ständigt skiftande lojaliteter. Den som är förövare en dag kan bli offer nästa.

Foto: Krister Hansson
Ewa-Gun Westford.

Längst ner i de kriminella strukturerna finns tonårspojkarna, som genom hot eller löften om belöningar förmås att utföra uppgifter ingen annan vill ta sig an.

– De får ofta en springpojksroll där de begår enklare brott. Det kan handla om att förvara narkotika eller att springa ärenden mellan mer etablerade kriminella, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

– Många av de här personerna är barn som utnyttjas av äldre kamrater eller släktingar. Det kan bli en väg in i ett brottsligt beteende, som sedan kan leda till en kriminell karriär. Det är väldigt tragiskt.

Foto: Johan Nilsson/TT
Ljus och blommor på mordplatsen på Ystadsgatan i Malmö efter mordet på 15-åriga Jaffar och mordförsöket på en jämnårig kamrat.

Vad tror du måste till för att unga människor inte ska hamna i de här miljöerna?

– Det är många olika saker. På kort sikt måste vi göra det vi gör nu i vår nationella särskilda händelse. Vi stärker upp med mer resurser för att utreda de här brotten och synas på gatorna för att öka tryggheten.

– För att förbättra situationen på längre sikt gäller det att väldigt tidigt uppmärksamma individer som är på väg åt fel håll. Det måste börja redan hemma vid köksbordet och i skolan. Det är oerhört viktigt att man agerar snabbt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE