Tiotusentals i polsk nationalistmarsch

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Högerextremister och nationalister marscherade i Warszawa för att markera Polens självständighetsdag den 11 november.

Tiotusentals nationalister och högerextremister tågade på måndagen genom Warszawas gator. Slagorden "Gud, ära och fädernelandet" och "Nej till Europa" rungade mellan husen.

Marschen på årsdagen av Polens återupprättade självständighet är årligen återkommande och lockar även högerextrema från andra europeiska länder.

En del deltagare ropade antikommunistiska och homofobiska slagord medan andra bar religiösa symboler. Polska fanor vajade och röd rök från lysraketer dolde delar av tåget.

En del bar märken med texten "Stoppa 447", en protest mot en amerikansk lag som kräver att USA bevakar hur länder, bland andra Polen, uppfyller kraven på återlämnade av judisk egendom som beslagtogs under andra världskriget.

Årets marsch hålls en månad efter att Konfederationen, en ytterhögerallians som samlar ultralibertarianer, högerextremister, monarkister och katolskt konservativa, för första gången valts in i parlamentet.

Polisen bevakade marschen och skingrade motdemonstranter längs vägen.

På en annan plats i Warszawa hölls en antifascistisk marsch med runt 12 000 deltagare, där EU-flaggan och regnbågsflaggan vajade bland de polska fanorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE