Ett livsäventyr från Möllan till rymden

Uppdaterad 2019-11-21 | Publicerad 2019-11-20

Renata Chlumska på toppen av Malmö.

Hon har bestigit de högsta bergstopparna i alla världsdelar, paddlat kajak och cyklat runt USA samt klättrat upp för Kebnekaise med sina barn.

Numera drömmer Renata Chlumska om att ta sig ut i rymden – och bestiga månens högsta berg.

– Rymden har alltid varit en dröm men den har känts ouppnåelig, säger Malmöäventyraren.

Den 5 maj 1999 blev Renata Chlumska, 45, historisk som första svenska kvinna att bestiga Mount Everest.

Efter att bland annat ha cyklat och paddlat kajak runt Lower 48, de amerikanska delstaterna minus Alaska och Hawaii, så skrev hon den 15 december 2014 återigen historia. Hon besteg som första svenska kvinna Seven Summits, de högsta bergstopparna på varje kontinent.

– Det är ett fantastiskt klätterprojekt men det tog betydligt längre tid att genomföra än tänkt - och jag fick genomföra det på ett sätt som jag inte hade tänkt på från början. Men så är det. Livet förändras, säger Renata Chlumska när Aftonbladet träffar henne i barndomsstaden Malmö.

Fem av de sju bergstopparna som ingår i Seven Summits bestegs inom loppet av sex månader 2014. Under åren som passerat sedan hon bestigit Mount Everest hade Chlumska blivit trebarnsmor och att vara iväg en längre tid för varje projekt var inte aktuellt.

Växte upp på Möllan

– Det blev väldigt snabbt och effektivt. Samtidigt ville jag inte göra avkall på upplevelsen och stressa mig igenom. Det gällde att hitta en balans där, och det gjorde jag.

Även om hon i dag bor i Jönköping så är det Malmö som är hemstaden. Föräldrarna invandrade från Tjeckoslovakien på 1970-talet och kom att driva en restaurang i Malmö. Hon växte upp vid Möllevångstorget och tillbringade skolåren på Johannesskolan, Sofielundsskolan och Malmö latinskola.

Det var också i Malmö som hennes äventyr började. Då handlade det om paddla i stadens kanaler, åka skridskor i Pildammsparken och cykla till bokskogen.

När Clarion Malmö Live bestämde sig för att deras Zlatansvit skulle få en systersvit dök Renata Chlumskas namn snart upp - och på onsdagen invigdes den svit på 23:e våningen som numera bär hennes namn. Som så sig bör med att 45-åringen genomförde en klättring ner längs med hotellet.

Besteg Kebnekaise - med barnen

– Att ha kommit från Möllevången till sviten på Clarion Malmö Live känns ganska häftigt. Det är en fantastisk resa, säger hon och medger att hon är hedrad.

De snart fem år som passerat sedan hon klarade Seven Summits har hon ägnat mycket tid åt föreläsning. Hon har även deltagit i event och mässor, varit guide vid klättringsresor samt hunnit med att lansera sitt eget klädmärke.

De fem senaste åren har hon också besökt Kebnekaise år efter år. En gång vardera med barnen på 11, 9 och 8 år samt bonussonen på 16 år. I somras besteg så de allihopa Sveriges högsta bergstopp - tillsammans med grannar och vänner.

– Det var tolv vuxna och åtta barn jag guidade upp till toppen. Det gick och det visar att barn klarar så mycket mer än vad vi tror.

”Har alltid varit en dröm”

Det stora framtidsmålet finns dock bortom Tellus. Det är att besöka rymden. En biljett med Virgin Galactic, vars målsättning är att börja arrangera turistresor till rymden, inhandlades redan 2010 och hon innehar biljett nummer 192.

Förhoppningen är att turistresan till rymden ska kunna genomföras inom de kommande två-tre åren.

– Det har alltid lockat och fascinerat. Rymden har alltid varit en dröm - men den har känts ouppnåelig, säger 45-åringen som nu ser en resa anpassad till livet som mamma framför sig.

– Det får ta den tid det tar. Jag har inte bråttom och rymden går ingenstans, den kommer finnas kvar. Huvudsaken är att det är säkert.

”Bara en fråga om när och vem”

Första svenska i rymden blir hon dock inte, då svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tog den titeln tidigare i höstas. Än lever dock hoppet om att bli första svenskfödda kvinna att besöka rymden.

– Jag ville ju upp för Mount Everest oavsett om jag var nummer ett eller nummer tusen. Jag vill ju ha upplevelsen, men sen är det ju ett sätt att hitta finansieringen.

På invigningen klargjorde hon också att drömmarna inte stannar där. Utan Renata Chlumska vill någon gång i framtiden också bestiga det högsta berget på månen.

– Det är bara en tidsfråga. Det är bara en fråga om när och vem. Lite beroende på hur lång tid det tar så kanske det inte blir jag - men det kommer ju att hända.