Skottskadad man landade på Arlanda

Sköts i Mellanöstern – svensk polis utreder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En skottskadad man landade på Arlanda och tog sig till Karolinska sjukhuset.

Han ska ha blivit skjuten då han var i Mellanöstern.

– Det är en hyfsat ovanlig gärningsbeskrivning, säger åklagare Kristina Wik som utreder ärendet.

Både polis och åklagare är förtegna om utredningen.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet uppdagades händelsen i fredags när en man togs in på Karolinska sjukhuset i Solna.

Han hade en svår skottskada i benet och tvingades genomgå en amputation, enligt samma uppgifter.

Mannen ska ha uppgett att han blivit skjuten då han var i ett land i Mellanöstern. Även hans familj ska ha blivit beskjuten men klarat sig oskadd.

Mannen ska, efter att han skjutits, ha fått vård på platsen, uppger källor för Aftonbladet. Men vården ska enligt uppgift ha varit bristfällig. Han ska senare ha tagit sig till Sverige.

Mannen landade på Arlanda med en skottskada.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mannen landade på Arlanda med en skottskada.

Misstänkt gärningsman på fri fot

Då mannen uppsökte sjukvård i Sverige kopplades polisen in.

Offret, en svensk medborgare, kunde då namnge och peka ut en misstänkt skytt som även denne ska vara medborgare i Sverige, enligt Aftonbladets källor.

När brottsmisstänkta är medborgare, eller bor, i Sverige kan händelsen utredas av svensk polis. Stockholmspolisen valde därför att inleda en förundersökning om synnerligen grov misshandel.

Kammaråklagare Kristina Wik leder utredningen. Hon vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter men säger att polisen inte fått tag på någon misstänkt gärningsman.

– Det är ingen frihetsberövad eller delgiven misstanke.

Foto: JOHAN NILSSON/TT
Fallet utreds av svensk polis. Arkivbild.

”Ovanligt”

Åklagaren uppger att utredarna ännu inte tagit kontakt med polisen i landet där brottet skett, men att man kollar på omständigheterna för att avgöra hur man ska gå vidare med ärendet.

– Det händer då och då att personer inte anmäler brottet på plats utan att man kommer hem och anmäler i Sverige. Det kan ibland finnas vittnen utomlands eller att den misstänkte är där, och ibland finns alla personer i Sverige.

– Det är olika beroende på vilken typ av brott, till exempel om vi kan utreda allt här, och man behöver kolla på om vissa brott är straffbara i det landet och så vidare, och så långt har vi inte kommit.

Hon vill inte uttala sig om man söker efter den utpekade skytten.

– Det är förundersökningssekretess. Det är en hyfsad ovanlig gärningsbeskrivning så jag vill inte att det ska komma ut så att folk vet vad vi utreder.

Publicerad:

LÄS VIDARE