SMHI försiktigt positiva – sommaren kan komma tillbaka

Publicerad 2020-07-07

Julivädret har hittills varit svalt och skurarna har avlöst varandra.

Men nu ser det ut som att vädret kan vända till det bättre.

– Det kommer fortsätta vara instabilt och kallt de kommande fem dygnen. Därefter ser det ut som att det kan bli en förändring i vädret, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Nu när många väljer att spendera sommaren på hemmaplan är det nog flera som sitter hemma i stugorna och hoppas på varmare väder och blå himmel.

Juli har däremot börjat med instabilt väder och temperaturer som är lägre, eller mycket lägre, än det normala enligt SMHI.

– Om vi tittar på hur juli har börjat har temperaturerna varit lägre än vanligtvis. Det har även varit mer nederbörd i landet och lokalt har det varit mycket mer nederbörd än vanligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Juli har varit kallare än normalt.

Kan bli sommar igen

Men nu det ser ut som att vädret kan vända till ett mer somrigt väder.

– Det jag kan se är att det kommer fortsätta vara temperaturer under de normala även de kommande fyra dygnen. Därefter ser det ut som att det kan bli en förändring i vädret, säger Sofia Söderberg.

På SMHI:s hemsida skriver de att det möjligtvis kommer ske en stabilisering av vädret i början av nästa vecka, men att det är väldigt osäkert om det faktiskt kommer bli så.

– Det kan leda till att det blir varmare, framför allt i södra Sverige. Men det är svårt att slå fast nu, säger Sofia Söderberg.

På flera håll i Sverige kan det bli varmare till helgen.

Risk för skurar

Även om prognosen för början av nästa vecka visar ett varmare och soligare väder på flera platser i Sverige så finns det fortfarande en risk att det svala vädret forsätter.

– Det ser ut att kunna bli rätt typiskt svenskt sommarväder med tidvis en del moln, skurar och temperaturer runt 20 grader som mest, säger hon.

Följ ämnen i artikeln