Ställ dina frågor om långtidscovid

Publicerad 2021-05-10

Sofia Breland, läkare och specialist i allmänmedicin, svarar på dina frågor om långtidscovid från klockan 13 i dag.

  • Fastnålat inlägg
    10 maj 2021
    Sofia Breland

    Tack för trevlig chatt! Det finns många frågor kvar, hoppas ni har fått svar på en del saker, även om vi fortfarande är i startgroparna vad gäller kunskap om långtidscovid/PASC/postcovid. Vi lär oss mer för var dag som går, hoppas kunna bygga upp så fler får hjälp.

Denna chatt är stängd.

  • 10 maj 2021

    Varför ör det ingen som tar ansvar? Vart ska vi med postcovid vända oss? Får bara hänvisningar till någon annan. Inte välkommen på akuten, inte välkommen på VC, inte välkommen på Covid Mottagningen. Vart ska jag vända mig för att få hjälp och bli lyssnad på? Går inte att ställa frågor för det är ingen som är intresserad/kan inte/törs inte svara. Får jag ett svar av någon så är det genast någon annan som hävdar motsatsen. Hjälp oss post covidsjuka, någon...

    Susanna

    Hej Susanna! Jag förstår din frustration, jag känner den själv många gånger. Vi försöker informera och sprida kunskap så mycket vi kan. Jag är med i "Läkare till läkare" och där har vi sammanställt den information som finns (www.langtidscovid.se), vi vill också få till flera multidisciplinära mottagningar och utbilda distriktsläkare (som jag) vad man ska titta efter och vad man kan göra.

    Sofia Breland
  • 10 maj 2021

    Har haft POTS-liknande symptom och en rad hjärtrelaterade besvär (hög vilopuls, kraftig stegring vid måttlig ansträngning, bröstsmärta, extraslag) i 12 mån. Man ser inget fel med ultraljud eller CT. Inga antikroppar. Träning känns helt otänkbart men min läkare tycker jag ska försöka att pressa mig. Vågar jag verkligen det? Samt bör jag vaccinera mig?

    Alicia

    Hej Alicia! Har du varit på utredning för POTS? Det är även andra utredningar man bör göra - långtids-EKG, ev CT med in- och utandningsbilder. Få rätt träningstips (ligga ner och träna). Man ska inte pressa sig när man har det så här - man behöver hjälp att hitta rätt nivå och rätt övningar. Be om en remiss till specialistklinik.

    Sofia Breland
  • 10 maj 2021

    Du hänvisar till en artikel i Nature om behandling av långtidscovid - har du någon länk? Om det gäller just ansträngningsutlösta problem har man tittat på behandling för just det?

    Eva

    Hej Eva! Här är artikeln:

    https://www.nature.com/articles/s41586-021-03553-9

    Sofia Breland
  • 10 maj 2021

    Hej, blev sjuk i augusti och har fortfarande många symtom som påverkar min vardag. Jag klarar av att gå en kortare promenad men så fort jag höjer pulsen så känns det som att syret försvinner. Har kollat upp det och har dålig syreupptagningsförmåga vid pulshöjande aktivitet och dålig återhämtningsförmåga. Vad kan man göra för att jobba upp sin syreupptagningsförmåga igen?

    Anna

    Hej Anna! Om du har de här symptomen så bör du söka läkare för utredning. När man har de här besvären måste man utesluta andra sjukdomar, om det är långtidscovid bör man paca sig, ta det väldigt lugnt och inte presssa sig.

    Sofia Breland
Läkaren Sofia Breland svarar på dina frågor om långtidscovid.

Följ ämnen i artikeln