Jobb mot nyrekrytering redan i förskoleklass

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-09-26

Therese Rosengren, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, berättar hur polisen arbetar tillsammans med socialtjänsten och skolan för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng.

Polisen i Rinkeby i Stockholm ska börja jobba mot nyrekryteringen till kriminella gäng redan bland sexåringar.

– Vi tror att det är lättare att få hjälp av föräldrarna när de är så pass små, säger Therese Rosengren, tf lokalpolisområdeschef.

Therese Rosengren säger att polisen jobbar tätt tillsammans med socialtjänsten och skolan för att stoppa nyrekryteringen av barn och ungdomar till kriminella gäng.

– Vi måste stoppa nyrekryteringen om vi ska få bukt med skjutningarna och de kriminella nätverk som vi tampas med i vårt område, säger hon.

Kriminell vardag

Polisens erfarenhet är att många som växer upp i området socialiseras in i en kriminell vardag.

– Om man ser att stora bröder, eller andra ungdomar, står och säljer narkotika vid lekplatsen eller att man blir ombedd att hantera vapen för äldre kriminella då är det väldigt lätt att välja den banan när man själv sedan blir lite äldre, säger hon, och tillägger:

– Med äldre menar jag 15-årsåldern. Vi ser att gärningspersonerna i de här grova brotten blir allt yngre, därför måste vi fokusera på de yngre åldrarna.

Just nu söker polisen upp ungdomar som de känner oro över, och erbjuder proaktiva samtal.

– Det är ungdomar som våra poliser på gatorna kanske träffar på i olämpliga miljöer, vid fel tid på dygnet och i fel sällskap. Men även skolan identifierar de här barnen i tidig ålder, säger Therese Rosengren.

Ger alternativ

När skolan upptäcker barn som riskerar att hamna i kriminalitet kontaktar de socialtjänsten. Polisen kopplas in först när barnen blir straffmyndiga eller umgås i kriminella miljöer. Med socialsekreterare i polishuset i Rinkeby överbryggs klyftan mellan myndigheterna.

– När socialsekreterarna till och med sitter i vårt polishus kan vi hjälpas åt att ge stöd till unga på ett bättre sätt. Det kan handla om att vi stöttar familjen, hittar andra skolformer eller ordnar en stödperson, säger Therese Rosengren.

För att kunna ge barn och unga alternativ till en kriminell karriär vill myndigheterna starta så tidigt som möjligt.

– Vi behöver gå hand i hand redan när de är sex år för att få bukt med nyrekryteringen till de kriminella gängen. Jag tror att vi kommer att komma långt med det här arbetssättet.