Thunberg vid riksdagen – strejker världen över

TT

Publicerad 2020-09-25

Över 3 000 planerade skolstrejker. Under fredagen trotsar aktivister världen över pandemibegränsningar för att samlas i en global aktionsdag för klimatet.

För första gången sedan coronapandemin tog fart genomför Greta Thunbergs rörelse Fridays for future under fredagen en större, världsomspännande aktionsdag för klimatet.

I Sverige är Greta Thunberg tillbaka utanför Sveriges riksdag för den skolstrejk som nu är inne på sin 110:e vecka. Men dagens aktion är en pandemianpassad version.

"Vi strejkar på över 3 100 platser. I Sverige är folksamlingar över 50 personer inte tillåtna på grund av covid-19, så vi anpassar oss", skriver Thunberg på Instagram.

Unga aktivister samlas även på ett 80-tal andra platser runtom i landet. Kravet är en rättvis klimatomställning som klarar Parisavtalet.

"Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängliga forskningen. Men inte ens under en pandemi blir klimathotet mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgaser på ett hållbart och rättvist sätt", säger Alde Fermskog vid Fridays for future Växjö i ett pressmeddelande.