Kontroversiell brittisk brexit-lag godkänns

TT-AFP

Publicerad 2020-09-29

Boris Johnson har försvarat den kontroversiella lagen som av regeringen kallas ett "skyddsnät" efter EU-utträdet. Arkivbild.

Storbritanniens parlament har godkänt en lag om landets inre marknad efter brexit – trots att lagen bryter mot utträdesavtalet med EU. Beslutet riskerar att ytterligare försämra relationerna med unionen under de viktiga handelsdiskussionerna.

Trots djup oro även bland konservativa parlamentariker röstade det brittiska underhuset på tisdagen för lagförslaget med 340 röster mot 256. Lagen ses av regeringen som ett "skyddsnät" och en förutsättning för att handeln mellan Storbritanniens olika delar ska fortsätta som vanligt efter EU-utträdet.

Hotar med domstol

EU har insisterat på att de kontroversiella delarna av lagen ska avskaffas före onsdagen, och hotar med att dra Storbritannien inför domstol om så inte sker. Enligt EU kan lagen påverka handelsförbindelserna mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland.

Regeringen avfärdade varningar om att lagen kan riskera freden på Nordirland, detta efter att USA:s särskilda sändebud varnat för att långfredagsavtalet "riskeras" genom lagen. Labours näringspolitiska talesperson Ed Miliband kommenterade saken med att när "till och med Trumpregeringen" oroar sig för internationell lag "så vet man att man har problem".

Försvårar relationer

Lagen förväntas trots det kontroversiella innehållet godkännas även i överhuset. I underhuset godkändes förslaget endast efter att premiärminister Boris Johnson gått med på att de delar av lagen som bryter mot utträdesavtalet med EU bara får aktiveras av parlamentet, och inte av ministrar.

Beslutet försvårar ytterligare de redan ansträngda relationerna mellan EU och Storbritannien, som sedan i våras suttit i förhandlingar om framtida handelsavtal. Om inget avtal nås övergår parterna till Världshandelsorganisationens minimistandarder, vilket skulle innebära en stor chock för både Storbritanniens och EU:s ekonomi.