Totalstopp för pendeltåg efter urspårning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tusentals av Storstockholms tågresenärer får en dålig start på morgonen efter att ett godståg spårat ur i Häggvik under natten.

Just nu är det totalstopp i pendeltågstrafiken på sträckan Upplands-Väsby – Solna och förseningar är att vänta i tågtrafiken mellan Dalarna och Stockholm.

– Vi ska bärga tåget från spåret men det kan bli en utmaning, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

Trängsel på ersättningsbussen.
Foto: Läsarbild
Trängsel på ersättningsbussen.

Det är totalstopp i pendeltågstrafiken och flera avgångar i övrig spårtrafik kommer att vara försenade. Detta efter att ett godtåg under natten spårade ur i Häggvik, norr om Stockholm.

– Det är totalstopp. Det är oklart hur långt vi kan köra norröver, godståg kan vara rätt långa, säger Helena Jakobsson på SL:s presstjänst.

Trängsel på ersättningsbussarna

Ersättningsbussar kommer att sättas in på sträckan.

– Det kommer att drabba på så sätt att det är omfattande förseningar och inställda avgångar. Rådet är att planera sin resa i god tid och titta på sl.se och har man alternativ så ska man försöka resa på annat sätt, säger hon.

Flera resenärer rapporterar om trängsel på ersättningsbussarna i morgontrafiken.

Med tanke på coronapandemin, hur ser ni på risken för trängsel?

– Den risken finns alltid. Kan man ha en alternativ plan på hur man ska ta sig dit så är det bra. Resegarantin gäller naturligtvis också.

Hur många påverkas av det här? 

– Eftersom vår trafik minskat med 40 procent under pandemin är det svårt att säga exakt, men det är ju tusentals som påverkas.

Även resenärer på SJ:s tåg mellan Uppsala och Stockholm kommer att påverkas.

– Ja det påverkar SJ:s trafik. 50 procent av tågen ställs in. Tågen från Dalarna till Stockholm leds om via Västerås, säger Christina Psarris på SJ:s pressjour.

I nuläget finns det ingen prognos för när trafiken kan vara igång som vanligt igen, enligt Trafikverket.

Tåget ska bärgas

Vid 08.00 var läget i tågtrafiken oförändrat.

– Vi kan rulla tågen förbi platsen på ett annat spår. Men all trafik får samsas på ett och samma spår så det kan bli förseningar. Pendeltågen är däremot fortfarande inställda, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

Enligt honom pågår det ett intensivt arbete med att få bort det urspårade tåget från spåret.

– Vi ska bärga tåget från spåret men det kan bli en utmaning. Det går inte att laga tåget på plats då kylan ställer till det. Det är helt enkelt för kallt för att kunna utföra svetsarbete, säger han.

Publicerad: