Kulturlivet om regeringens besked: På tiden

Publicerad 2021-02-17

Museer ska ha samma smittskyddsregler som butiker, och nöjes- och djurparker ska omfattas av ett mer enhetligt regelverk.

Dagens besked från regeringen togs emot positivt av branscherna – men som också efterfrågar mer tydlighet.

– Det är positivt att det händer nu, men det har varit ett otroligt frustrerande förlopp, säger Andreas Andersen på Liseberg.

På onsdagen presenterade socialminister Lena Hallengren och kultur- och idrottsminister Amanda Lind fem förslag med stöd av den tillfälliga pandemilagen.

Bland annat kan det bli aktuellt att stänga ner delar av samhället om smittspridningen blir för stor, men även ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där publiktaket sätts utifrån risken för smittspridning.

Regeringen föreslår även vissa nya begränsningar för verksamheter som exempelvis djurparker och museum.

Samma regler som gym

Många konsthallar och museer håller i dag redan stängt. Men med de nya förslagen – som kan träda i kraft 11 mars – ska även de omfattas av begränsningsförordningen, och därmed kunna hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt med smittskyddsregler som liknar dem som i dag gäller för exempelvis butiker och gym, förklarade Amanda Lind.

– Nu föreslår vi att alla, båda privata och offentliga konsthallar och museer ska gälla under den här förordningen.

Kulturminister Amanda Lind.

”Tryckt på intensivt”

Kulturbranschen var under onsdagsförmiddagen försiktigt positiva till beskedet. Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer, menar att de länge har arbetat för just detta.

– Äntligen en mer träffsäker reglering, museerna är något av den mest smittsäkra plats man kan tänka sig, med stora lokaler och lång tid på sig att säkra med städning medan butiker som har mycket trängre lokaler har kunnat hålla öppet. Det är något som vi har tryckt på intensivt för, säger hon till TT.

Även Kristin Lundell, pressekreterare på Moderna museet, är glad över beskedet.

– Det är givetvis väldigt positivt om vi får möjlighet att snart kunna öppna museet igen, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Liseberg.

Liseberg: Frustrerande förlopp

Nöjesparker och temaparker ska även omfattas av ett mer enhetligt regelverk och verksamheter som djurparker, som tidigare inte haft några begränsningar, ska få samma begränsningar som nöjesparker.

Något som välkomnas av Andreas Andersen, vd och koncernchef på Liseberg i Göteborg.

– Vi tycker det är positivt att regeringen nu äntligen tar fram mera träffsäker reglering gällande nöjesparker. Det borde man ha gjort redan till våren 2020. Det är positivt att detta händer nu, men det har varit ett otroligt frustrerande förlopp, säger han.

Även John Brattmyhr, vd för Skansen i Stockholm, är försiktigt positiv:

– Vi förbereder internt just nu för att kunna öppna i april, alla fall vår utomhusverksamhet. Då vi har en areal stor som Gamla stan så tror jag att vi kommer att kunna genomföra det på ett ansvarsfullt sätt.

”Har redan en åtgärdslista”

Också Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, som företräder Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara sommarland, är försiktigt optimistisk:

– Gällande nöjesparkerna så gav dagens presskonferens inga konkreta besked om när eller hur vi kommer kunna öppna men vi ser ändå positivt på att regeringen nu arbetar med att ta fram specifika riktlinjer för de här verksamheterna. Men vi hoppas som sagt på mer tydliga besked inom en snar framtid.

Enligt henne har man varit redo att öppna sina verksamheter sedan förra året.

– Redan då tog vi fram en åtgärdslista med förslag på hur man ska kunna vistas parkerna på ett smittsäkert sätt.

Inväntar tydligare besked

Gällande djurparkerna säger Annika Troselius att även om det tidigare inte funnits någon reglering för dessa från regeringen så har man bedrivit den verksamheten utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi har hållit öppet på ett omsorgsfullt sätt, med förbokning av biljetter och begränsat antal besökare. För djurparkernas del innebär detta egentligen bara att vi nu kommer få ännu tydligare riktlinjer för hur vi ska kunna ha öppet. 

– Men som sagt, vi inväntar fortfarande lite tydligare besked.

”Kan stå som packade sillar”

Regeringen föreslår också ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken differentierade utifrån risk för smittspridning.

– Det här möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar. Istället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik om man anordnar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, uppgav Amanda Lind på pressträffen.

Branschorganisationen Svensk Lives verksamhetschef Joppe Pihlgren säger till DN att förslagen ligger i linje med det som länge efterfrågats från musiklivet.

– Tidigare kunde folk stå som packade sillar på köpcentrum samtidigt som de förbjöds att gå på konserter med social distansering. Någonstans där urholkas förtroendet för restriktionerna. Så jag tror att man tjänar på att gå denna väg, säger han till tidningen.

 

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen