WHO har inte lyckats spåra virusets ursprung

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-02-09

Peter Ben Embarek från Världshälsoorganisationen WHO håller upp en bild som visar olika vägar som viruset spridits.

Hur spreds covid-19 från djur till människa? Det kan experter från Kina och Världshälsoorganisationen WHO fortfarande inte svara på – trots flera veckor av virusjakt i Wuhan.

Världens blickar har återigen riktats mot den kinesiska storstaden Wuhan, där covid-19 upptäcktes i december 2019. Nu gäller intresset de slutsatser som presenterades av kinesiska experter som tillsammans med en grupp från Världshälsoorganisationen WHO har jobbat för att söka svar på frågor om hur viruset fick fäste i världen.

Kina och WHO har tillsammans genomfört systematisk och omfattande forskning för att undersöka ursprunget till covid-19, säger talespersonen för den kinesiska hälsokommissionen när den uppmärksammade presskonferensen inleds i Wuhan.

Två mål

Talespersonen framhåller att Kina alltid har stöttat WHO – trots att de internationella experterna först inte släpptes in i landet. De anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar och bakslag. De inledde sin utredning efter ett par veckors karantän men WHO spelade redan på förhand ner förväntningarna på vad deras 13 experter kunde förväntas komma fram till under sitt första besök.

En hel del tid tycks ha tillbringats på hotell och inte ute på gatorna i Wuhan.

– Vi har haft två mål, säger Peter Ben Embarek, som har lett WHO:s expertgrupp.

– Att få ökad förståelse för vad som hände i början av virusutbrottet och vi har också försökt att förstå hur viruset uppkom och spreds till människor.

Enligt honom har utredningen resulterat i en del ny och viktig information men inte dramatiskt förändrat den bild som man redan hade.

Marknad i fokus

Virusutbrottet har spårats till Huananmarknaden, där bland annat vilda djur har sålts som livsmedel och där flera kunder blev sjuka i covid-19. Forskare har sedan tidigare föreslagit att fladdermöss utgör källan till coronaviruset och att det kan ha spridits till människor genom ett annat däggdjur. Men WHO:s experter, som bara fick besöka marknaden i en timme, kan inte presentera några nya bevis som stärker den tesen.

Arbetet med att reda ut ursprunget fortsätter, enligt Ben Embarek som säger att mycket pekar på fladdermöss som ett naturligt värddjur – men att avsaknaden av fladdermöss i Wuhan minskar sannolikheten för att det handlar om direktsmitta.

Den kinesiska experten Liang Wannian säger att det sannolikt är så att viruset har spridits från djur till människa, men att man inte har lyckats hitta värddjuret. Myrkottar och fladdermöss nämns som möjliga smittspridare men även minkar och kattdjur.

– Det är i nuläget inte möjligt att fastställa hur viruset introducerades till Huananmarknaden, säger Liang.

Experterna framhåller också att det inte finns några bevis för att coronaviruset har spridits i centrala Wuhan före december 2019. Däremot har man enats om att det inledningsvis inte bara handlade om ett kluster av smitta enbart på Huananmarknaden.

– Det fanns en bredare smittspridning, säger Ben Embarek.

Omtvistat labb

Ett av de mest uppmärksammade fältbesöken som WHO-gruppen har gjort var på det laboratorium som har stått i centrum för det kontroversiella påståendet att det kan ha varit där som coronaviruset uppstod.

Tidigt under pandemin spekulerades det i att viruset hade råkat läcka ut från det virologiska institutet av misstag, men det finns inga bevis för det. USA:s tidigare president Donald Trump och hans anhängare har tagit avstamp i dessa rykten och underblåst konspirationsteorier om att Kina medvetet spridit viruset.

Men enligt Ben Embarek är teorin om att en läcka från laboratoriet spridit viruset till människor "extremt osannolik".

– Därför är inte det en av hypoteserna som vi kommer att föreslå ska utredas vidare framöver, säger han på presskonferensen.

Följ ämnen i artikeln