Gratis utlåning för sport lockar inför lovet: ”Enormt tryck”

Publicerad 2021-02-17

Skridskor och hjälmar på Fritidsbanken i Malmö. Skridskor är det som varit högst tryck på sedan kylan slog till i Malmö.

Kallt väder och ett sportlov som närmar sig har gjort att folk flockas till Fritidsbanken i Malmö.

Där kan man låna sportutrustning – helt gratis.

– Vi har ett enormt tryck, säger Maja Thedéen, på Fritidsbanken Malmö.

Fritidsbanken är en nationell förening som finns i flera olika städer i Sverige. I Malmö finns det två filialer – en på Lindängen och en i Sofielund. Här kan man låna olika sorters sportutrustning helt gratis.

– Det går till så att folk donerar saker som de inte använder längre till oss, vi rensar och ser till att göra oss av med saker som är trasigt och dåligt och resten registrerar vi in i vårt utlåningssystem, och sen är det klart att låna för alla, säger Maja Thedéen, samordnare för Fritidsbanken Malmö och platsansvarig för Fritidsbanken i Sofielund.

Malmö stad är huvudman, men andra föreningar driver själva filialerna. Malmö Rollerderby driver den i Sofielund och handbollsklubben HK Malmö driver den på Lindängen.

Det finns ingen gräns för hur mycket man får låna, förutom att det ska vara rimliga volymer, berättar Maja Thedéen.

– Man får inte låna 40 skridskor på en person men man måste inte heller bara låna till sig själv, och vi ber aldrig om legitimation eller så utan tar namn och telefonnummer.

Som standard är lånetiden 2 veckor.

– Man kommer hit och får plocka ut det som man vill ha. I vanliga fall, när det inte är covid, är det som att gå in i en affär, att man färg å runt och kika och prova själv, nu är det lite mer begränsat så jag tar fram grejer åt folk. Man får droppa in men vi släpper bara in 2 i taget så det kan bli lite kö.

Är det extra många som vill låna nu inför sportlovet?

– Ja, absolut. Jag vet inte vad som har mest dragkraft, om det är sportlovet eller minusgrader i Malmö, men vi har haft ett enormt tryck. Jag har aldrig sett ett så här stort intresse förut, säger Maja Thedéen.

Fritidsbanken stängde innan jul på grund av det allvarliga coronaläget, och öppnade igen först förra veckan.

– Det bidrog ju också till jättehögt tryck nu. Men jag tror att det hade varit mycket folk nu även om vi hade haft öppet hela tiden, för det är många här nere som inte har egna grejer, inte sportutrustning, och det är därför vi är här.

Just nu bidrar det kalla vädret till en stor efterfrågan på att låna skridskor och skidor.

– Nu är det utplockat, framförallt på skridskor, det har vi nästan bara i barnstorlekar 34 och neråt nu.. Längdskidutrustning börjar också bli ganska tajt. Men det kommer tillbaka senare.

I helgen var det många i Malmö som åkte skridskor på stadens isar – men varmare väder väntar och isarna är inte helt säkra.

All utrustning i Fritidsbankens lager är donerat från personer som fått utrustning över. Nu behövs särskilt vinterutrustning, säger Maja Thedéen.

– Utan donationer så finns vi inte, vi vill gärna att folk donerar saker de inte använder längre. Vi har ett insamlingskärl vid Baltiska hallen och annars kan man komma hit till oss på Kopparbergsgatan under våra öppettider och lämna saker. Om man har skidor eller skridskor nu som man inte tänkte använda utan göra sig av med, då är det perfekt tid att lämna in det till oss.

Maja Thedéen säger att det är viktigt att tänka på att det inte är en butik och att allting baseras på donationer.

– Man får vara glad för det som finns men just nu är det väldigt utplockat. Det handlar om att tillgängliggöra främst av allt, sen försöker vi se till att allt har bra kvalitet och håller, men man kan inte förvänta sig topp-topp, nya fräscha grejer utan det är mest att folk ska få prova olika aktiviteter som de inte har grejer till, och kanske framför allt folk som inte har råd till det, i många fall. 

Just att möjliggöra att fler ska få prova på sportaktiviteter är en av föreningens grundpelare.

– Det är tillgänglighet och jämlikhet, alla ska få kunna idrotta och hålla på med fysisk aktivitet vad det nu är man är sugen på att göra, hitta ett sätt att umgås kring grejer och upptäcka saker som man inte visste skulle kunna tycka är kul. På sommaren lånar vi ut kubbspel och boule och olika sådana grejer, det är också jätteroligt att det uppmanar till uteaktiviteter och gott häng för alla. 

Följ ämnen i artikeln