”Han skulle förnedras men ingen skulle skadas”

Åtalade Yasin och ex-landslagsspelaren i rätten

Uppdaterad 2021-05-29 | Publicerad 2021-05-27

Plötsligt öppnades dammluckorna och flera av de åtalade som tigit sig igenom förhör började berätta om natten då den kända artisten misstänks ha kidnappats.

Men alla var noga med att inte namnge varandra och att tona ner allvaret.

Den före detta landslagspelaren sa till och med att den kände artisten var med på allt.

– Det är därför jag skulle vilja att han kom hit själv och berättade, sa han i rättssalen.

Åtalsbeskrivningen från kidnappningen den 14 april ifjol, och fotona som visar den unge målsäganden till synes bunden och blodig omgiven av maskerade män som vill posera med sitt byte, tyder på en brutal händelse och ett flera timmar långt förlopp.

När de misstänkta för människorovet hördes växte en annan bild fram. Plötsligt ville flera säga mer än ”ingen kommentar” som varit det vanligaste svaret under de många förhören. Men ingen av dem menar att det rör sig om ett människorov.

Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

”Vi kom överens”

Den före detta landslagsspelaren som påstås vara en av kaptenerna i det kriminella Vårbynätverket tog på sig allt.

Han ensam planerade allt. Han var den som tog med klänningen, buntbanden och hundkopplet till lägenheten där artisten skulle hållas. Men tanken var bara att han skulle prata med den kände artisten om en dispyt de haft.

– Han skulle förnedras men ingen skulle skadas, säger han.

Enligt honom ska han och artisten ha kommit överens om att han skulle ställa upp på förnedrande bilder och lämna över sin Rolexklocka värd 300 000 kronor.

– Vi gör en deal. Han säger att det är okej.

Åklagaren: Varför skulle det vara okej?

– För att vi kom överens om det.

Åklagaren: Varför?

– Det är därför jag hade velat att han skulle komma hit och berättat det, sa den före detta landslagsspelaren som även menar att han och målsäganden träffades så sent som i somras.

Då ska han ha lämnat tillbaka de pengar han fick när han sålde de guldkedjor och den klocka som stals av offret.

Han vill dock inte gå in på vad det var för problem de hade mellan sig, han och artisten.

– Det rör bara mig.

Att artisten var blodig på flera av bilderna från kvällen kan inte den före detta landslagsspelaren förklara. Han vet bara att han inte skadat honom.

Yasin: Har inte vetat någonting

Rapparen Yasin Mahamoud, som misstänks för stämpling alternativt förberedelse till människorov, var även han betydligt mer talför än han varit tidigare.

Han medgav att han och den före detta landslagsspelaren suttit på anstalt tillsammans och att han försökte hjälpa sin vän genom att förmedla kontakt med artisten som sedan kidnappades.

Men vad som skulle ske, annat än prat, var han helt ovetandes om när han via en Encrochattelefon berättade för kaptenen i Vårbynätverket var artisten befann sig.

– Jag har inte vetat någonting. Ingenting alls, säger Yasin.

Men sedan fick han en dålig magkänsla och försökte förhala allt menar han.

– Jag vet inte om det ska hända något. Det är en dålig magkänsla bara.

14 personer, bland dom rapparen Yasin Mahamoud, står inför rätta för att ha kidnappat och misshandlat en känd rappartist i april 2020.

”Var en del av förhalningsprocessen”

Åklagaren nämnde det meddelande Yasin skrev på kvällen den 30 mars 2020 när kidnappningen först var tänkt att äga rum: ”Följ efter oss med bilen. Jag ska ta er till ett skönt rödljus. Dra han ut ur bilen".

– Ja, det där är själva förhalningsprocessen. Det fanns inget rödljus. Det fanns ingen bil, menar Yasin nu.

Ytterligare en känd rappare står åtalad misstänkt för att ha varit med under själva kidnappningskvällen. Även han valde att svara på åklagarens frågor men ville inte heller han nämna andras namn eller medge att han visste vare sig vad som skett eller skulle ske.

Han ville snarare framställa sig själv som en omtyckt person som gör vänskapliga tjänster.

– Jag har tidigare levt ett liv med aktiv brottslighet som jag lade ner i slutet av 2018 när min fru blev gravid. Men under min tid som kriminell har jag fått ett stort socialt nätverk och det har hänt att jag ibland fått medla i konflikter. Ofta ringer man till mig då och jag gör mitt bästa för att lösa situationen, sa han och menade att det var just därför han blev inblandad denna kväll.

”Märkte att han var blöt i ansiktet”

Han säger att han körde målsägaren till lägenheten i Vårberg på kvällen den 14 april men att han själv inte fick följa med in. Efter 40 minuter gick han upp för att kolla läget.

Märkte du något konstigt med målsäganden när du kom upp i lägenheten?

– Jag märkte att han var lite blöt i ansiktet, som att han tvättat av sig. Det brukar jag också göra när jag röker mycket hasch. Han var inte skadad men han var ganska tyst.

Motivet till kidnappningen tros främst vara pengar, att kidnapparna försökte kräva tre miljoner kronor från artisten för att avstå att publicera de kränkande bilderna av honom. Men det var pengar de aldrig fick och bilderna publicerades till slut.

Ett annat tänkbart motiv som kommit fram var att vissa av de åtalade tyckt att han ”rappar kefft”. Åklagaren kom in lite på den biten när hon frågade den andre rapparen om han var avundsjuk på målsägarens mer framgångsrika karriär.

– Han har hållit på längre än mig men jag är väldigt nöjd med min karriär. Jag är Grammisnominerade. Jag är inte avundsjuk på någon. Min karriär går jättebra.

Eftersom målsägande själv inte velat medverka i förhör, och heller inte dök upp när han var kallad till förhör i måndags, så tvingas åklagarna att basera sin bild av det som hände den kvällen på de Encrochattar som analyserats och de bilder som togs. De åtalade var flera gånger inne på just det, att hade målsäganden bara dykt upp i rätten hade han kanske kunnat bekräfta det de säger om kvällen.

Men åklagarna menar att bilderna talar ett tydligt språk om vilken utsatt och hemsk situation målsäganden befann sig i den kvällen.

Något som även bekräftades av ett av få vittnen som var kallade, en person i musikbranschen som målsäganden pratade med en tid efter och berättade för att han utsatts för förfärliga saker.

– Han var skärrad och ville inte säga så mycket mer, sa vittnet.

Rättegången fortsätter på måndag med övriga åtalspunkter. 30 personer står åtalade för sammanlagt 16 åtalspunkter där människorovet är en av dem.

Rapparen Yasin