Sjuksköterskor flyr vården under pandemin: Rop på hjälp

Uppdaterad 2020-12-14 | Publicerad 2020-12-13

Coronapandemin har slitit hårt på vårdpersonalen.

Nu larmar Vårdförbundet om att sjuksköterskor flyr yrket under den andra coronavågen.

– Jag är rädd att man behöver prioritera hårdare kring vilka som får vård, säger Sineva Ribeiro, förbundets ordförande.

Långa, stressiga arbetspass i tätsittande skyddsutrustning. Många övertidstimmar och indragen ledighet. Oro för att själva bli smittade.

Efter elva månader börjar coronapandemin att ta ut sin rätt på vårdpersonalen och nu lämnar många yrket, enligt Vårdförbundet.

SVT Nyheter har gjort en genomgång av storstadssjukhus i flera regioner för att kartlägga personalsituationen. Den visar att det framför allt är den hårt coronadrabbade huvudstadsregionen som har drabbats av personalflykt.

SVT: 3 600 har slutat i Stockholm

I Stockholm har totalt 3 600 sagt upp sig sedan i mars. Det är 900 fler jämfört med året innan. I slutet av augusti berättade Aftonbladet att ett 30-tal sjuksköterskor och undersköterskor på en intensivvårdsavdelning på Karolinska universitetssjukhuset sagt upp sig.

Från Danderyds sjukhus har 34 av 50 sjuksköterskor sagt upp sig sedan januari.

– Under våren tänkte vi: vi löser det här och ställer upp. Nu är det annorlunda. Personalen orkar inte med en andra våg, säger Josefine Lundqvist, sjuksköterska och fackombud för Vårdförbundet till SVT Nyheter.

Hon menar att uppsägningarna innebär ett stort erfarenhetstapp, eftersom de nyanställda har betydligt mindre tid i yrket. Sjukhusets presschef menar att personalflykten inte har lett till några störningar i sjukvården då ny personal skolas in innan de sätts i arbete.

Region Stockholm reagerar på SVT:s sammanställning och menar att den missar att den den inte tar hänsyn till att många av dem som slutat i själva verket har bytt till andra arbeten inom regionen. Enligt regionen har totalt 2 473 slutat under perioden januari till oktober.

Inifrån Akutmottagning på Danderyds sjukhus under coronapandemien.

Enligt Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, är fler regioner än Stockholm drabbade. Bland annat Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Uppsala.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet,

Säger upp sig för att få vila

Att många av medlemmarna nu säger upp sig beror på den tuffa arbetssituationen under pandemin, enligt Ribeiro. Många har jobbat mycket övertid och inte kunnat ta ut full semester under sommaren.

– De har ställt upp och ställt upp och ställt upp och tillslut gett upp. En del medlemmar har sagt till mig vill att de säger upp sig för att få en chans att vila så att de sen kan komma tillbaka. Så det här är ett rop på hjälp, säger hon till Aftonbladet.

Arkivbild. Ingång till akutmottagning på Södersjukhuset i Stockholm med läkare i bakgrunden.

”Kan leda till att patienter dör”

Från flera regioner kommer nu larm om personalbrist. Och utöver uppsägningarna har många sjukhus problem med hög sjukfrånvaro.

– Vi ser att det är mycket sjukdom, de blir sjuka av utmattning och stress men de blir också sjuka i covid-19, så vi har en sämre situation än i början av pandemin, säger Sineva Ribeiro.

Hon är oroad att det här kommer att påverka vården. Utsliten personal riskerar att göra misstag, som i värsta fall kan leda till att folk dör.

– Jag är också rädd att man kan behöva göra tuffare prioriteringar vilka som får vård och att andra får lida för att annan vård ställs in. Och har vi inte personal med rätt kompetens kan det leda till att patienter inte får rätt vård.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen