Husrannsakan mot apotek gav stort beslag

TT

Publicerad 2021-02-26

Läkemedel har beslagtagits i en husrannsakan mot ett apoteksföretag. Arkivbild.

En större mängd narkotikaklassade läkemedel har beslagtagits vid en husrannsakan mot två nyligen nedstängda apotek i Stockholm.

Tillslaget skedde i samverkan med Läkemedelsverket efter en anmälan om misstänkt narkotikabrott och brott mot läkemedelslagen. Apoteksföretaget har inte längre tillstånd att bedriva apoteksrörelse och de två apoteken, i centrala respektive södra Stockholm, har stängts.

– Vi är nöjda över att de här narkotikaklassade läkemedlen beslagtagits och inte kan hamna i fel händer och sippra ut på gatorna, säger Alexander Wallenius, förundersökningsledare hos polisen.

Apoteken stängdes i slutet av oktober sedan brister upptäckts vid Läkemedelsverkets inspektioner. Apoteksföretaget har därefter fått en tid på sig att avveckla verksamheten och avyttra medicinerna.

– Antingen kan medicinerna återlämnas till grossist, säljas till ett annat apoteksföretag eller destrueras. I det här fallet har Läkemedelsverket gjort bedömningen att inget av det har skett, säger Alexander Wallenius.

Beslagen av narkotika och läkemedel inventeras nu av polisen som i nuläget inte gör bedömningen att det kommer att överstiga grovt brott vad gäller den narkotikaklassade delen av läkemedlen.