Iran avvisar idé om samtal med USA

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-02-28

Ett satellitfoto visar en iransk kärnenergianläggning nordöst om staden Qom.

Iran avfärdar ett EU-förslag om att hålla informella samtal med USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland för att hitta en lösning som kan rädda kärnenergiavtalet.

Iranska utrikesdepartementet säger att beslutet tagit i ljuset av de fyra ländernas "ageranden och uttalanden den senaste tiden". USA genomförde för några dagar sedan ett flygangrepp mot Iranstödd milis i Syrien.

USA beklagar beskedet.

– Trots att vi är besvikna över Irans svar står vi fortsatt redo att återuppta fruktbar diplomati för att åstadkomma en ömsesidig återgång till åtagandena i JCPOA (kärnenergiavtalet), säger en talesperson för Vita huset.

Kärnenergiavtalet, som syftar till att Iran inte ska utveckla kärnvapen, innebär att Iran bantar sitt kärnenergiprogram och tillåter inspektioner mot att sanktioner lyfts. USA lämnade avtalet under president Donald Trumps styre och återinförde sanktioner mot Iran. Därefter har Iran gjort en lång rad avsteg från överenskommelsen.

USA:s nytillträdde president Joe Biden har sagt att han vill återupprätta avtalet, men inget av de båda länderna har varit villigt att ta det första steget för att återgå till överenskommelsen.