Biden begränsar drönarattacker mot jihadister

TT-AFP

Publicerad 2021-03-09

Eventuella drönarattacker mot extremistgrupper i exempelvis Somalia och Libyen måste numera godkännas av USA:s president Joe Biden. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden begränsar tills vidare den militära användningen av drönare mot jihadister utanför USA:s krigsområden. Alla sådana attacker måste numera godkännas av presidenten.

Planerade drönarattacker mot jihadistgrupper utanför Afghanistan, Syrien och Irak måste godkännas av Vita huset, enligt försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby.

Joe Biden återkallar därmed sin föregångare Donald Trumps beslut, som gav militären fria tyglar och som kraftigt ökade antalet amerikanska drönarattacker i länder som Somalia och Libyen.

Kirby beskriver åtgärden som en tillfällig vägledning, som har utfärdats för att säkerställa att den nye presidenten får full insyn i viktiga föreslagna åtgärder.

– Det här är inte tänkt att vara permanent och det betyder inte att attacker upphör, säger Kirby på en presskonferens.

Under sina första dagar i Vita huset 2017 upphävde Donald Trump de kontroller som instiftats av hans föregångare Barack Obama. Den amerikanska militären fick fullt ansvar för de militära insatserna mot islamistiska extremistgrupper och antalet drönarattacker ökade snabbt. De blev i stort sett USA:s enda angreppssätt mot terrorgrupper som al-Shabab i Somalia och IS i Libyen.

Attackerna har kritiserats av frivilligorganisationer, som säger att civila ofta dödas i angreppen.

– Vi har ett tydligt fokus på det ihållande hotet från våldsamma extremistorganisationer, och vi kommer helt klart att fortsätta att arbeta med internationella samarbetspartners för att förhindra dessa hot, säger Kirby.