Polisen om misstänkte småbarnspappan: Utesluter inget

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-01-26

Den frikyrklige småbarnspappan ska ha erkänt de dubbla överfallsvåldtäkterna för sin fru – som anmälde honom.

Polisen utreder nu om mannen – vars dna hittats på båda brottsplatserna – kan kopplas till fler överfall de senaste åren.

– Vi kommer att utreda honom brett. I nuläget finns det inga andra brottsmisstankar, men vi utesluter inget, säger Niklas Kraft, vid sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord.

Under helgen greps en man i 30-årsåldern misstänkt för två våldtäkter, en i Täby i juni 2020 och en i Uppsala i juli 2018. Efter båda brotten kunde polisen säkra dna. Utifrån spåren kunde polisen skapa en ny typ av fantombild som görs med hjälp av dna istället för beskrivningar.

På måndagen bekräftade Nationellt forensiskt centrum att man kunnat koppla mannens dna till brottsplatserna.

Mannen, som på ytan levt familjeliv med fru och småbarn i Stockholmsområdet och med en bakgrund inom frikyrkan, avslöjades efter att han erkänt våldtäkterna för sin fru som anmälde honom till polisen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Han har erkänt. Vi fick uppgifter natten mot lördagen om den här personen och det var då han greps, uppgav Eva Nilsson vid polisens ledningscentral på måndagen.

Den misstänkte mannen.

Polisen: Utesluter inget

Mannen häktades under tisdagen, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp.

Enligt Niklas Kraft, gruppchef för sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord, tittar man även på äldre fall för att se om de kan kopplas till den anhållne småbarnspappan.

– Vi kommer att utreda honom brett och tittar på det som finns och med liknande modus. I nuläget finns det inga andra brottsmisstankar mot den här personen, men vi utesluter inget, säger Niklas Kraft på tisdagsmorgonen.

Har mycket material

Bland annat tittar man på ett flertal fall av sexuella ofredanden som inträffat i Täby och Vallentuna från 2015 och framåt, och där polisen tidigare misstänkt att det rört sig om en och samma gärningsman.

– Vi är medvetna om vad som florerar i sociala medier just nu, och vi tittar även på flera ärenden från i somras med liknande modus. Men just nu har vi inga ärenden som är extra intressanta, säger Niklas Kraft.

– Det har även pågått ett arbete under hösten där vi har tagit fram en gärningsmannaprofil, vilket har lett till att vi har mycket material och när vi nu befinner oss i ett nytt läge med en person gripen så får vi titta på det vi har utifrån det.