Abdilahi, 16, försvunnen utan mediciner i veckor

Familjen kritisk till polisen: Varför lyssnar de inte på oss?

Uppdaterad 2021-01-20 | Publicerad 2021-01-19

Autistiske Abdilahi, 16, försvann från sitt stödboende i slutet av december.

Familjen riktar stark kritik mot polisen som de upplever inte gör tillräckligt för att hitta pojken.

– Det känns som om man hade gjort mer om han hade hetat något annat, eller haft annat ursprung, säger storebror Abdirahim.

Familjen Abdi har svårt att sova. De äter inte som de ska. Det har gått tre veckor sedan de sist hörde från sin son och bror, 16-åriga Abdilahi. Eftersom han är autistisk och behöver hjälp och medicinering till vardags är de oroliga.

Abdilahis mamma Shamsa Nuur, pappa Mohamud, och storebror Abdirahim har själva letat efter sin försvunna son och bror ända sedan den 27 december, då han försvann från sitt stödboende i Mjölby.

Nu – över tre veckor efter Abdilahis försvinnande – går polisen ut med en efterlysning på sin hemsida och vädjar om allmänhetens hjälp.
– Vi har haft kontakt med familjen, säger Åsa Willsund, presstalesperson för polisen i region Öst.

Först när flera kändisar och influencers delat inlägg med kritik om hur familjen upplever att polisen inte hjälpt dem hitta Abdilahi får Abdirahim för första gången ett samtal från polisen. Telefonen har tidigare bara varit en envägskanal, med familjen Abdi som enträget söker polisens svar, berättar Abridahim.

– Polisen sa att det var tråkigt att vi var ledsna men att de inte gjort något fel. Men vi har blivit behandlade så illa, ingen har lyssnat på oss från början, säger han.

Tre veckor har gått

När Aftonbladet pratar med familjen Abdi säger föräldrarna att polisen fortfarande aldrig hört dem. De behöver tolk, men har hela tiden sagt att den äldsta sonen, Abdirahim, kan översätta åt dem.

– Som föräldrar mår vi inte bra. Vi behöver all hjälp vi kan få att hitta vår kära son, säger mamma Shamsa Nuur i ett sms.

När de först anmäler Abdilahi som försvunnen, tidigt på morgonen den 29 december, slussas de först omkring till olika polisstationer, men ärendet hamnar till slut på Motala polisstation. Familjen söker därefter utredaren, men får inte tag på någon förrän den 7 januari.

– Då får jag höra att utredaren varit på semester. Man verkar inte gjort någonting för att hitta min lillebror.

Letar själva runt om i Sverige

Familjen har själva hittat en bussrutt som stämmer överens med tiderna som Abdilahis telefon syntes till på olika platser i Sverige, före den sista signalen i Linneryd. Men ingen har kollat upp dessa uppgifter, säger Abdirahim.

– Det känns som om man hade gjort mer om Abdilahi hade hetat något annat, eller haft annat ursprung, säger Abdirahim.

Familjen Abdi letar själva runt om i Sverige.

Mamma Shamsa Nuur har tagit sig till Malmö och Köpenhamn. Storebror Abdirahim har letat i Stockholm och pappa Mohamud har åkt till Linneryd, där mobiltelefonen användes innan den stängdes av.

Medan de är ute och letar vädjar de fortfarande till polisen. De vill att övervakningsfilmer ska kollas på platser där Abdilahis bankkort ska ha använts i Borlänge, eller där mobiltelefonen träffat en mast i Linneryd dagen efter, 50 mil därifrån. Under tiden växer kritiken mot polisen. Varför verkar ingen annan än familjen leta efter Abdilahi?

Först den 13 januari tas beslut om att börja begära ut övervakningsfilmerna från platser Abdilahi kan ha befunnit sig på.

– De har inte gjort någonting förrän det blev stort på sociala medier, säger Abdirahim.

Polisen: Olyckligt med kritik

Jens Isgren är förundersökningsledaren som tagit över fallet. Han svarar på Aftonbladets frågor via mejl.

Han vill inte kommentera om den första utredaren var på semester under de första dagarna av Abdilahis försvinnande.

”Men det har varit många inblandade utredare i ärendet för att kunna hjälpas åt på bästa sätt och min mening är att vi hela tiden har arbetat med ärendet sedan det kom till polisens kännedom.”, skriver Jens Isgren.

Han säger att det inte finns några nedtecknade förhör med Abdilahis föräldrar, men att de har träffats vid ett tillfälle.

”Det är olycklig att familjen upplevt att vi inte gjort tillräckligt, men vi tar detta försvinnande på stort allvar och vi är mycket måna om att försöka hitta Abdilahi.”

Fallet har kritiserats på sociala medier. Hur ser ni på det?

”Det är olyckligt att kritik riktas mot polisens arbete. Kritiken beror ofta på okunskap i hur vi arbetar och hur mycket vi från polisen delar information. Men det är inget som påverkar vårt arbete med att försöka hitta Abdilahi.” skriver Jens Isgren.

Uppdatering: Dagen efter att artikeln publicerats hittades Abdilahi välbehållen.