Biden i ordkrig med Putin – och spänt läge mellan USA och Kina

Publicerad 2021-03-19

Joe Biden svarade ja på frågan om Vladimir Putin är en mördare.

Svaret från Moskva blev både beskt och oväntat.

Timmarna senare haglade anklagelserna även mellan USA och Kina på ett toppmöte i Alaska.

Med Joe Biden installerad som USA:s president är tonen mot Moskva annorlunda jämfört med under Donald Trump.

I en intervju med tv-bolaget ABC i onsdags sa Biden att Rysslands president Vladimir Putin ”ska få betala priset” för hans försök att påverka USA-valet 2020, något amerikansk underrättelsetjänst slog fast tidigare i veckan.

När intervjuaren George Stephanopoulos sedan frågade Biden om han tycker att Putin är ”en mördare” blev svaret:

– Mhm, det gör jag.

Svaret från ryska företrädare kom omedelbart. Kremls profilerade talesperson Dmitrij Peskov sa på torsdagen att ”något liknande aldrig har hänt i historien”:

– Det här är väldigt dåliga uttalanden av USA:s president. Han vill definitivt inte förbättra relationen med oss.

Joe Biden svarade ”ja” när han fick frågan om han tyckte att Putin är en mördare. Något som fick Ryssland att reagera direkt.

Putin: ”Hoppas du mår bra”

Vladimir Putin, som redan på onsdagen kallade hem Rysslands USA-ambassadör, kommenterade Bidens uttalande under en videokonferens på torsdagen. Han sa att Bidens ord ”reflekterar USA:s egna problem” och tog upp såväl atombomberna under andra världskriget som slaveriet:

– Var annars skulle Black lives matter-rörelsen komma ifrån?

På frågan om vad han ville säga till Joe Biden svarade Putin:

– Jag vill säga: Hoppas du mår bra. Jag hoppas att han har hälsan och det säger jag utan ironi och utan att skämta.

Putin vill ha ett livesänt samtal med Biden.

Vill ha livesamtal på nätet

Biden och Putin har talats vid i telefon efter den förstnämndes installation som president. På torsdagen sa Putin också att han vill att de ska höras av igen – i ett samtal som direktsänds på internet.

– Jag skulle vilja erbjuda president Biden möjligheten att fortsätta vår diskussion, men på villkoret att det sker live, online. Utan att något är förinspelat, i en öppen och direkt diskussion. Jag tror att det skulle vara intressant för ryska folket, amerikanska folket liksom för många andra länder med tanke på att vi har ett särskilt ansvar för den globala säkerheten som de största kärnvapenmakterna, sa Putin enligt CNN.

Nyhetsbyrån AP uppger att Putin vill att samtalet ska äga rum någon av de kommande dagarna och att de två ledarna ska diskutera ”coronapandemin, regionala konflikter och andra frågor”.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki duckade senare under dagen frågan om Biden skulle acceptera Putins inbjudan till ett nytt samtal.

– Det måste jag återkomma om. Men jag vill påpeka att presidenten redan har haft en konversation med president Putin och det finns andra världsledare som han ännu inte har haft kontakt med, sa hon enligt CNN.

Spänt mellan USA och Kina

Även mellan USA och Kina var tonen fientlig under torsdagen när högt uppsatta företrädare för länderna möttes öga mot öga för första gången sedan Joe Biden blev president.

Under toppmötet i Alaska kritiserade USA:s utrikesminister Antony Blinken Kinas agerande mot Hongkong, Taiwan och uigurerna. Han tog också upp Kinas cyberattacker och handelskrig och sa att USA tänker försvara ”den regelbaserade ordning som upprätthåller global stabilitet”:

– Utan den det en mycket våldsammare värld, sa Blinken enligt CNN.

Kinas toppdiplomat Yang Jiechi slog tillbaka och varnade USA för att lägga sig i Kinas ”interna affärer”. Han sa också att USA ”är världsmästare på cyberattacker” och ifrågasatte USA:s egen inhemska stabilitet.

– Många människor i USA har svagt förtroende för USA:s demokrati. Enligt opinionsundersökningar har Kinas ledare stort stöd hos det kinesiska folket, sa han.

Yang fortsatte med att säga att ”USA inte representerar världen” innan en annan kinesisk toppdiplomat bröt in och sa att Kina inte tänker acceptera ”de orättfärdiga anklagelserna från den amerikanska sidan”.

Kallade tillbaka fotograferna

Där var den officiella ordväxlingen inför kamerorna över – trodde alla. Men så fort den kinesiska delegationen bett tv-fotograferna att lämna rummet kallade Antony Blinken tillbaka dem igen.

– Vänta en sekund! Låt mig efter era utbyggda kommentarer lägga till några egna innan vi sätter igång med vårt arbete.

Blinken sa att han haft kontakt med nästan 100 utrikesministrar världen över och att alla välkomnar USA:s nya regering.

– Jag har hört djup tillfredsställe över att USA är tillbaka och att vi har återupptagit kontakten med våra allierade och partners. Jag har också fått höra djup oro över några av de saker er regering gör.

 USA:s utrikesminister Antony Blinken under mötet i Alaska.

PODD Så snuvades EU på vaccindoserna

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen