Bilhandlarens firma sprängdes – på grund av missförstånd

Sju personer åtalas

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Ett missförstånd ledde till att en bilhandlare fick sin firma sprängd – och en bomb placerad på sin bil.

Sju personer med kopplingar till kriminella nätverk har nu åtalats.

– Det är en skrämmande bild man får av den här brottsligheten, både när det gäller det väldigt stora våldskapital de har och att människoliv inte är så mycket värt, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

I slutet av maj ifjol exploderade en större sprängladdning utanför en bilfirma i södra Stockholm.

Förstörelsen var omfattande och sprängladdningen kraftfull.

Sprängningen av bilfirman är en del av det stora åtal som väcktes under tisdagen där bland annat kidnappningen av en känd artist ingår.

Bilhandlarens firma sprängdes i luften.

Åklagaren skriver i åtalet att brottet anses grovt då sprängladdningen placerades nära flerfamiljshus, bostäder och trafikerade vägar så att det funnits fara för flera människor.

Upprinnelsen till dådet tros vara ett missförstånd.

– Det som har framkommit bland annat från Encrochat och annan bevisning är att en person som känner de här gärningsmännen har köpt en bil från bilfirman. Bilen togs sen i beslag av polis men det visste inte bilens ägare utan trodde att bilfirman tagit tillbaka den. De spekulationerna leder vidare till de här handlingarna, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Dådet tros ha kommit av ett missförstånd.

Placerade bomb under bil

Och det ska ha gått snabbt mellan plan till handling. Männen misstänks även ha placerat en bomb på bilfirmans ägares bil. Mannen upptäckte dock bomben och satte sig aldrig i bilen.

– Det är en sprängladdning som definitivt skulle kunnat orsaka skador och vara dödlig. Jag har övervägt frågan att åtala dem för försök till mord men utifrån den bevisning som finns har jag gjort bedömningen att det inte går.

Sju män åtalas för bland annat allmänfarlig ödeläggelse. Männen har kopplingar till både Vårbynätverket och Hagsätranätverket. Alla nekar till brott.

– Det är en skrämmande bild man får av den här brottsligheten, både när det gäller det väldigt stora våldskapital de har och att människoliv inte är så mycket värt. Och det är bekymmersamt att det verkar vara svårt att bedriva näringslivsverksamhet i de här områdena på grund av de kriminella nätverken, säger Sara Nilsson.

Sprängladdningen orsakade stor förödelse.