Världens högsta häst är död

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-05

Big Jake var världens högsta häst med en mankhöjd på 2,1 meter.

Nu har rekordhästen dött.

– Han var en vänlig jätte, säger ägaren Jerry Gilbert.

Big Jake var knappt 2,1 meter i mankhöjd och vägde 1 136 kilo. Guinness rekordbok utsåg honom till världens högsta levande häst 2010.

Den 20-årige Brabanthästen levde på Smokey Hollow Farm i delstaten Wisconsin i USA. Ägaren Jerry Gilbert planerar att lämna Big Jakes spilta tom och låta gravera en minnessten med hästens namn och bild.

– Det är väldigt tomt på farmen. De andra hästarna vet. Jag tror att de har sin egen sorgetid. Det är ett enormt tomrum. Det känns som att han fortfarande är här, fast det är han inte, säger Jerry Gilbert till WMTV.

– Jake var helt enkelt en speciell häst.

Redan när Jake föddes var han ovanligt stor. Närmare bestämt vägde han drygt 45 kilo mer än Brabantföl brukar göra, enligt ägaren.

– Han vägde 108 kilo och det är väldigt ovanligt, säger GIlbert.

Och det var också storleken som gjorde att Big Jake hamnade på Smokey Hollow. Hästen föddes i Nebraska och bodde först hos släktingar till Jerry Gilbert. Som snart insåg att Big Jake var för stor för dem att hantera.

– Dagligdags kommer det nog alltid kännas som att Jake fortfarande är med oss, och så tror jag alltid att det kommer kännas, säger Jerry Gilbert.