17 års fängelse för dödsskjutning vid mack

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-04-14

Polis på plats efter skottlossningen vid bensinmacken vid Kungens kurva söder om Stockholm, där en man dödades och en kvinna skadades. Arkivbild.

En 24-årig man döms till 17 år och tio månaders fängelse efter dödsskjutningen vid en bensinmack vid Kungens kurva utanför Stockholm förra året.

Skjutningen var enligt åklagaren del av en konflikt mellan Vårbynätverket och en annan gruppering – men den egentliga måltavlan klarade sig.

24-åringen fälls för mord på en ung man vid bensinmacken, samt mordförsöken på en kvinna som skadades vid skottlossningen samt kvinnans 29-årige make. Det var maken som enligt polis och åklagare var den egentliga måltavlan vid skjutningen, och bakgrunden till detta är en långvarig och djup konflikt mellan honom och det så kallade Vårbynätverket, dit 24-åringen kopplas.

"Den tunga bevisningen mot 24-åringen har varit övervakningsfilmer från bensinstationen och bilder från övervakningsfilmer tagna i Vårby centrum drygt en timme före skjutningen", säger Kian Amraée, en av två juristdomare som dömt i målet, i ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

26 skott

Skottlossningen vid bensinmacken ägde rum den 18 januari 2020. En bil körde in på macken och en eller flera gärningsmän som satt i den började skjuta mot det fordon som 29-åringen och den andra mannen och kvinnan befann sig vid. Totalt avlossades minst 26 skott, från två olika vapen.

Vem eller vilka skyttarna var är fortfarande oklart, men tingsrätten slår i sin dom fast att det var 24-åringen som körde dem. Rätten konstaterar också att han visste att det skulle skjutas för att döda från bilen, och att skjutningen "har präglats av en total likgiltighet inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador".

Att 24-åringen körde bilen var av avgörande betydelse för att gärningarna skulle kunna genomföras.

"Därför ska han dömas som gärningsman för mordet och mordförsöken", kommenterar Kian Amraée.

"Extremt besvikna"

Mannen själv har hela tiden nekat till brott.

– Vi är extremt besvikna på utgången. Försvaret menar att det finns inte tillräckligt med bevisning för att placera honom i den här bilen. Rätten har kommit till helt fel slutsats, säger mannens advokat Diyar Beddiro.

Nu ska han gå igenom domen med sin klient, och därefter fattas beslut om eventuellt överklagande.

Straffvärdet bedöms som 18 års fängelse, men det sätts ned något då mannen suttit häktad med restriktioner. Han ska även betala skadestånd till den avlidnes mor och kvinnan som skadades.

Åklagaren Johanna Rejdemo Storbjörk hade yrkat på livstid.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömning av straffvärdet, jag ska läsa domen igen och får överväga när jag gjort det huruvida jag ska klaga på det eller inte, säger hon.

Larmade om rån

Två andra män, båda 23 år gamla, frias från åtalet om medhjälp till försök till mord på 29-åringen. Detta då rätten bedömer att bevisningen inte räcker till för fällande dom. Männen har hela tiden nekat till brott.

– De släpptes redan sista rättegångsdagen så det var inte överraskande för mig i dag att de friades. Där har jag inte tagit ställning till än om jag kommer att klaga eller inte, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

En av 23-åringarna frias också från skyddande av brottsling, grovt brott. Däremot döms han för falskt larm då han orsakat en polisutryckning i onödan, ett brott han erkänt. Han larmade polis i samband med skjutningen och uppgav att han blivit rånad på sin bil – den som användes vid macken – av okända gärningsmän.

För den andra 23-åringen innebär dagens besked inte att han försätts på fri fot. Han sitter nämligen häktad i det stora målet mot Vårbynätverket där rättegång just nu pågår. Det handlar bland annat om ännu ett mordförsök på 29-åringen, som enligt polis och åklagare började planeras snart efter händelsen på macken.