Flera kritiska till vintertid

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-10-26

På söndag blir det bara mörkare och mörkare.
Men många är kritiska till att ställa tillbaka klockan till vintertid.
– Jättedumt att ta bort den timmen, säger sömnforskaren.

Nu blir det vintertid.

På söndag får dygnet 25 timmar. Då ställer vi om till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter. Det innebär att vi får en timme längre sovmorgon, samtidigt som det blir mörkare tidigare på eftermiddagen.

Men många är kritiska till omställningen och tycker att det är ett förlegat fenomen som bara ställer till med strul och förvirring.

Avskaffa vintertiden

Riksdagen får in flera motioner varje år där riksdagsledamöterna vill avskaffa vintertiden och istället ha sommartid som normaltid, året om.

Kristdemokraten Tuve Skånberg skriver i sin motion att det både skulle kunna förebygga depressioner och minska risken för att folk kommer försent till jobbet.

Miljöpartiet föreslår att vi ska byta till samma tidzon som Finland, det vill säga UTC + 2 och ha samma tid hela tiden, eftersom de anser att det skulle främja folkhälsan. De skriver i sin motion att skiftet från vintertid till sommartid till och med kan medföra allvarliga hälsorisker. Bland annat hänvisar de till en studie som visar att tidsomställningen innebär ökad risk för hjärtinfarkter de tre första dagarna efter att ha ställt om klockan.

”Jättedumt att ta bort den timmen”

Sommartid infördes först 1980 för att vi skulle minska elförbrukningen och få fler ljusa sommarkvällar. Men sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet är, även han, kritisk till omställningen. Han tycker att vi har mer nytta av en extra ljus timme på dagen under vintern.

– Vi har inte så mycket tillgång till ljus, så det är jättedumt att vi tar bort den timmen, säger han.

Om vi inte får tillräckligt mycket dagsljus på dagen kan vi inte styra vår inre klocka på ett bra sätt. Det innebär även att vi blir extra känsliga för ljuset från teven eller mobilen, innan vi går och lägger oss.

– Vi blir känsligare för artificiellt ljus på kvällen och det blir svårare att somna, berättar Christian Benedict.

Sedan 1996 är skiftet från sommartid till vintertid reglerat av EU och alla medlemsländer ställer om klockan samtidigt och börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Följ ämnen i artikeln