Skräcken: Lastbilsattack när Trump installeras

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Skyttar som agerar på egen hand, drönare med vapen eller en lastbilsattack liknande dåden i Nice och Berlin.

Inför installationen av Donald Trump är det ett orosmoln som sticker ut för de amerikanska myndigheterna: Ensamvargar som inspirerats av terrorattacker i Europa.

Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Den 14 juli förra året körde Mohamed Lahouaiej Bouhlel en lastbil rakt in i en folkmassa som firade Frankrikes nationaldag i semesterorten Nice. 84 människor avled, och över 300 skadades.

Den 19 december rammade Anis Amri en julmarknad i Berlin med en lastbil. Dådet kostade tolv människor livet. 48 skadades.

På fredag väntas uppemot 900 000 människor bevittna Donald Trumps presidentinstallation i USA:s huvudstad Washington.

Rädslan: En kopia av europeiska dåd

De amerikanska myndigheterna oroas över att någon ska försöka genomföra en attack som liknar de i Nice och Berlin under ceremonierna.

– Den globala terrormiljön ser väldigt annorlunda ut jämfört med 2013, då Barack Obama svor eden för sin andra mandatperiod, säger Jeh Johnson, minister med ansvar för USA:s nationella säkerhet, enligt AFP.

Enligt myndighetschefen utgör människor som radikaliserats på egen hand det största terrorhotet i USA.

– Vi måste vara medvetna om förekomsten av våldsam extremism och själv-radikalisering hos människor som finns i landet, säger Jeh Johnson.

99 protestgrupper

Förutom risken för terrorattacker har myndigheterna att hantera ett stort antal demonstrationer mot den inkommande presidenten.

Under helgen väntas omkring 99 grupper anordna protester. Det är mer än tio gånger fler än vid tidigare presidentinstallationer.

Detta innebär att säkerhetspådraget är enormt. Runt 28 000 personer från 50 olika myndigheter arbetar för att förhindra våldsamheter under arrangemangen.

Stora avspärrningar

Som ett skydd mot eventuella lastbilsattacker kommer avspärrningar att upprättas runtom i centrala Washington. Enligt Jeh Johnson ska byggnadsmaterial, lastbilar och andra stora föremål ställas ut på strategiska platser.

– Det finns inget specifikt terrorhot mot installationen, men risken för attacker med lastbilar är något vi fokuserar mycket mer på nu jämfört med tidigare, säger ministern.

Prickskyttar ska skydda presidenten

Gällande den tillträdande och den avgående presidenten bedöms tillfället då Donald Trump svärs in vara extra utsatt.

Då kommer både de första familjerna och USA:s högsta politiker befinna sig vid trapporna till kongressbyggnaden. Ett annat högrisk-moment är när Trump och hans familj medverkar i installationsparaden till Vita huset.

Högtidsmarschen kommer att skyddas av prickskyttar som patrullerar på tak i området. FBI har även specialutrustning för att upptäcka biologiska och kemiska vapen.

Publicerad:

LÄS VIDARE