Allt fler covidpatienter behöver iva-vård – tros vara brittmutationen

Uppdaterad 2021-04-18 | Publicerad 2021-04-16

Andelen covidpatienter som behöver intensivvård har ökat i Stockholm under den tredje vågen.

Orsaken kan vara den brittiska mutationen, säger Johan Bratt, sjukvårdsdirektör i regionen.

– Det verkar som att sjukdomsförloppet går snabbare och att man eventuellt blir allvarligt sjukare.

Coronaläget i Stockholm är fortsatt väldigt allvarligt enligt regionen. Planerad vård på regionens sjukhus är satt på paus för att hantera läget på akutsjukhusen. Totalt vårdas under fredagen 579 patienter på något av regionens sjukhus. Och 98 av dem är så svårt sjuka att de behöver intensivvård.

– Nästan 600 personer har alltså drabbats och blivit så sjuka att de behöver komma till sjukhus. Att inte kunna syresätta sig själv är en fruktansvärt känsla, säger Johan Bratt, sjukvårdsdirektör under fredagens pressträff.

Och andelen covidpatienter som behöver vårdas på intensivvårdsavdelning har ökat stadigt. I december var andelen drygt tio procent, i april är den 17.

Iva-avdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

”Brittmutationen helt dominerande”

Varför det ser ut såhär går inte att slå fast, men enligt Johan Bratt kan det vara den brittiska virusvarianten som ligger bakom ökningen.

– Vi vet inte säkert, men vi vet att den brittiska varianten är den helt dominerande i regionen nu. Den är mycket mer smittsam och det finns också en beskrivning från folk inom sjukvården att det verkar som att en del får allvarligare sjukdom av den. Den tendensen finns, säger Johan Bratt.

– Man har också sett att sjukdomsförloppet går snabbare.

Fördubbling av iva-platser

Enligt sjukvårdsdirektören är den här tendensen oroande och gör det än viktigare att försöka få stopp på smittspridningen genom att följa coronarekommendationer och regler.

Hur påverkar det här sjukvården?

– Det blir ju då så att den delen av sjukvården som blir mest belastad är iva-vården. Det blir ett väldigt tryck på den vården och de som jobbar där. Och vi har ju också andra patienter som behöver iva-vård, säger Johan Bratt.

Under pandemin har Region Stockholm nära fördubblat sina ivaplatser från de 90 platser man har i vanliga fall. Av de 175 platserna är 100 covidpatienter.

Ser ni någon tendens till en avmattning?

– Den senaste veckan har vi pendlat mellan 570 och 600 patienter. I dag har vi 579. Så vi ligger på en platå. Jag hoppas att vi har nått toppen för tredje vågen nu men det är för tidigt att säga. Då måste vi se att smittan tydligt är på väg ner, säger Johan Bratt.

”Kan inte slappna av”

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i regionen, var försiktigt optimistisk gällande smittspridningen i Stockholm.

– För första gången nu sedan i januari kan vi notera en enskild vecka som visar ett litet minskat antal av bekräftade covid-19-fall. Under vecka 14, alltså förra veckan, hade vi en knapp fyraprocentig nedgång än förra veckan.

– Vi har någon form av platå. Men för att verkligen tro på en trend vill vi se en stadig nedgång i fyra veckor.

Idag kom beskedet att de äldre som har vaccinerats med en första dos får vissa lättnader i rekommendationer tre veckor efter sprutan. De kan få krama barn och barnbarn, träffa andra inomhus samt gå ut och handla.

Det är helt rätt, enligt smittskyddsläkaren, som dock tillägger att ta det inte på något sätt ska tas som en signal för stockholmarna att slappna av.

– Signalen från oss i regionen är att vi som samhälle inte på något sätt kan slappna av än.

Johan Bratt.